Izbori sve bliže, vremena sve manje, Nedeljkov smatra – usvojene mere bez efekta

Vesti 30. jan 202219:34 komentara

U kakvim će izbornim uslovima biti održana trka za predsednika, ali i za mesta u državnom i lokalnim parlamentima i dalje nije najjasnije. Naime, spisak zahteva opozicije i evroparlamentaraca koji su posredovali u dijalogu prilično je dug, a vremena sve manje. Šta će se od onoga što je bilo na stolu do izbora zaista promeniti?

Evroparlamentarci su spakovali kofere i poželeli sreću Srbiji – poslednja runda međustranačkog dijaloga je zaključena. Ali, najvažniji korak tek sledi: primena. Još u septembru je dogovoreno 16 mera. Iako vlast obećava – sa ispunjavanjem svih zahteva kreću već od ponedeljka, posla ima mnogo.

Mere koje su dogovorene su sledeće: osnivanje privremenog nadzornog tela, donošenje novog propisa u obliku obavezujućeg pravilnika za Javni medijski servis. Mediji moraju da objave svoje tarife za političko oglašavanje pre početka kampanje. Usvajanje preporuka za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, koje se odnose na predstavljanje programa kandidata i izbornih lista. Definisanje metodologije praćenja medija tokom kampanje i usvajanje samoregulacije. Unaprediti borbu protiv zloupotrebe javnih funkcija i javnih resursa, privremena izmena stalnog sastava RIK-a, promena načina finansiranja izborne kampanje… Tu si i procedure za sprečavanje i istragu neprimerenog pritiska na birače, uključujući zaposlene u državnim institucijama i mere koje se odnose na unapređenje biračkog spiska, kao i da status posmatrača treba da bude regulisan zakonom.

POVEZANE VESTI

Ukoliko bi listom sve predložene mere bile sprovedene – opet bi došlo do ograničenog poboljšanja, kaže za N1 Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA, ali dodaje: to ne bi bilo dovoljno da se omoguće uslovi za poštene i slobodne izbore po međunarodnim standardima.

„Efekat tih usvojenih mera i do sada započetih mera je praktično nikakav – evo mogu da ilustrujem podacima: monitoring televizija sa nacionalnom pokrivenošću kada poredimo isti period u 2019. i nakon međustranačkog dijaloga i nakon osnivanja Nadzornog tela, pokazuju da predstavnici opozicije na pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću u proširenom prajm tajmu imaju manje prostora i manje su zastupljeni nego 2019. godine“, naveo je Nedeljkov.

A dijalog koji se vodi bez posrednika Evropske unije još uvek nije gotov, kaže Ivica Dačić. Na narednom susretu još jednom će razgovarati o medijima.

„Sutra imamo opet sastanak, ja svake nedelje imam sastanak kao da nismo završili sa opozicijom“, kazaoa je

Novinar: Sa kim imate sastanak?

„Sa svima ovima, tu samo ne učestvuje Đilas i Jeremić, sa svima ovim ostalima imamo svake nedelje sastanke u Skupštini, iako je formalno – evo sad su bili i Fajon, Bilčiki ostali, i oni su formalno proglasili kraj druge faze međustranačkog dijaloga. Ali mi sutra ćemo da raspravljamo i o medijima, pa da vidimo šta još može da se uradi…“, rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine kaže da je zakazao vanrednu sednicu za sredu, na kojoj će biti izmenjen set izbornih zakona. Iz Crte podsećaju da je ključno pitanje kako će do kraja izgledati Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o izboru predsednika. Ali, takođe odbrojavaju i nedelje koje nas dele od izbornog dana.

„Ja ne vidim kako je moguće da se nešto promeni u narednih nekoliko nedelja, da ćemo imati tako neke tektonske promene koje će ići u nekom pozitivnom smeru. Upravo suprotno. Plašim se da će sve stvari koje će biti dogovorene u poslednjem trenutku će biti nauštrb kvaliteta izbornog procesa“, zaključio je Nedeljkov.