Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće: Nerešeno ili dva većnika više za SDP

Vesti 14. nov 202207:19 1 komentar
N1/ilustracija

Iako su i Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka pravde i pomirenja (SPP) proglasile pobedu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), još uvek nije poznato koliko će tim listama pripasti većničkih mandata. Oba izborna štaba priznala su da niko nije ostvario apsolutnu pobedu i da će za formiranje nove većine, koju čini 18 većnika, morati da se prave koalicije.

Prema podacima izbornog štaba SDP, njima će sa više od 15.700 osvojenih glasova pripasti 13 mandata, dok će SPP imati dva mandata manje (14.913 glasova).

Stranci demokratske akcije (SDA) Sandžaka će u novom sazivu BNV imati 10 većnika, a jednog predstavnika imaće i lista „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ Admira Muratovića.

Iz Stranke pravde i pomirenja tvrde da je odnos osvojenih većnika nerešen i da će oni i SDP imati po 12 odbornika, dok je broj mandata koji su pripali SDA Sandžaka i „Savezu za Sandžak i dobre Bošnjane“ ostao nepromenjen.

„Bošnjačka lista“, koju predvodi bivši predsednik BNV Esad Džudžo, nije uspela da osvoji niti jedan većnički mandat.

Zvanični rezultati trebalo bi da budu poznati narednih dana.

Memić: Nećemo da osvajamo teritoriju, već da pravimo jedinstvo

Nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP) Husein Memić izjavio je da je ta stranka pobedom na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća postala „legitimni predstavnik bošnjačkog naroda“.

On je u obraćanju okupljenim pristalicama ispred stranačkih prostorija poručio da je godinama trpeo prozivke da se „njegova stranka prodala beogradskom režimu, da su srbofili i da nemaju bošnjaštvo u sebi“.

„Molio sam Alaha da dođe ovaj trenutak da se izmerimo i dao je Alah da se izmerimo, da se vidi da smo mi legitimni predstavnici Bošnjaka. U jednoj fer kampanji, nisam nikog pomenuo i lošu reč rekao, hoću da tim tonom nastavimo, da pobedu koju smo ostvarili ne slavimo vređajući druge, nego da čestitamo. Nećemo da osvajamo teritoriju, već da pravimo jedinstvo“, kazao je Memić.

On je zahvalio osnivaču SDP-a Rasimu Ljajiću, nazvavši ga „političkim ocem“, čoveku koji je dvaputa odbio da bude potpredsednik vlade i ministar kako bi te funkcije prepustio drugima.

Memić, koji je od nedavno ministar turizma i omladine u vladi Srbije, ocenio je da i pored te funkcije, i dalje „pripada svom narodu“.

Osnivač SDP Rasim Ljajić kazao je da je lista te stranke na izborima za novi saziv BNV pobedila u svim gradovima, osim Sjenica i Tutina.

On je u obraćanju pristalicama rekao da će odmah krenuti u razgovore o formiranju Vijeća i da će „videti sa kim će formirati većinu, jer nisu zaboravili ko je šta govorio tokom kampanje“.

Baćićanin: Bošnjaci predali BNV Aleksandru Vučiću

Nosilac liste „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ Fuad Baćićanin ocenio je da su nedeljnim izborima Bošnjaci predali odgovornost za vođenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) strankama koje su biliske režimu u Beogradu i Aleksandru Vučiću.

Baćićanin je na konferenciji za novinare u nedelju uveče rekao da su rezultati izbora pokazatelj da su one stranke koje nije zanimao rad Vijeća „u izborni proces uključile sve svoje kapacitete uz podršku srpske vlade i njenog režima“.

„Imajuću u vidu okolnosti i snagu propagande koja je bila usmerena protiv politike očuvanja integriteta i samostalnosti Vijeća oličene u politici naše liste, ali i manjih i većih opstrukcija izbornog procesa, smatramo da je ostvareni rezultat liste „Bošnjačko jedinstvo“ zadovoljavajući“, naveo je Baćićanin.

Dodao je da će ta lista nastaviti da zastupa interese Bošnjaka u Vijeću.

„Mi ćemo i dalje u skladu sa ostvarenim rezultatima da radimo u Vijeću u interesu Bošnjaka Sandžaka, jer je očigledno da nijedna lista neće biti u stanju da samostalno rukovodi BNV“, kazao je Baćićanin.

Na pitanje novinara da li će ta lista ući u koaliciju sa listama Sandžačke demokratske partije i Stranke pravde i pomirenja, Baćićanin je rekao da je još uvek rano razmišljati o tome jer „rezultati još uvek nisu konačni“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare