Izborni rezultat u Nišu na klackalici: Na nivou grada situacija nerešena, opozicija „osvojila“ Medijanu

Vesti 17. jun 202420:53 12 komentara

Nakon ponovljenog glasanja u niškoj opštini Medijana opozicija je, prema preliminarnim rezultatima, povećala prednost u odnosu na koaliciju oko SNS-a i sada je odnos odbornika 16:11. O odnosu snaga na nivou grada više će se znati posle odluke Višeg suda.

Od izbornog dana prošlo je 15 dana. Biće najmanje još jedan dan glasanja sledeće nedelje na jednom biračkom mestu u opštini Crveni krst, nakon što se juče glasalo na dva u Medijani.

„Primetno je da je SNS, koalicija oko SNS uzela dosta manji broj glasova. Mi iz opozicije, kolaicija NADA, igrali smo na listi broj 3, ali je primetno da smo uzeli neke dodatne glasove“, kaže Mladen Đurić iz GG Dr Dragan Milić.

Dok u Medijani za naredne dane najavljuju da će objaviti ko će voditi opštinu, na nivou grada situacija je nerešena, 1:1 u objavljenim pobedama.

Izborni rezultat u Nišu na klackalici, kao i raspoloženje Nišlija.

Od apatije pre izbora, kažu sagovornici, sada se Nišlije dele na izražene političke optimiste i pesimiste dok čekaju i čekaju konačne izborne rezultate.

„Bio sam srećan, ljut, apatičan. Nekoliko dana posle toga kad se ništa nije dešavalo i onda sam sam sa sobom rešio da po ko zna koji put verujem ljudima“, smatra lekar i kolumnista Dejan Hristov.

Velimir Petković sa Filozofskog fakulteta kaže da niko nije srećan.

„Niko nije srećan zato što nam se čini da je sve postalo, ne u agoniji kao kod Miroslava Krleže, nego na rubu pameti, od istog pisca“, ističe.

Kroz takva raspoloženja tumače se i politički potezi. Kakvi su potezi SNS-a? SNS se posle slavlja sa trubačima nije oglavašavao sem saopštenjem.

„SNS ne sme da pusti da jedan grad bude sa drugačijom vlašću. Ako imaš jedan grad slobode, to ti je kao kad imaš virus slobode koji može da pređe na celu državu. A to je jako opasno“, zaključuje Petković.

Četiri opozicione opcije u međuvremenu objavljuju strategije i taktike, prigovori GIK-u, žalbe sudu, a građanima u Medijani poziv da glasaju za jednu listu, da bi im većina u skupštini bila sigurnija.

„Mi nismo navikli na strateguju, mi smo navikli da idemo pa šta bude. Sa protivnikom morate da imate dobru strateguju, morate da razmišljate tri poteza unapred. očigledno, ovom timu je uspelo i ja to pozdravljam i čestitam. Valst mora da bude smenjiva, bez obzira ko je na vlasti“, ocenjuje Hristov.

Ko je na vlasti u Nišu posle ovih izbora bez odgovora bi moglo da ostane do kraja ovog, ali i narednog meseca. Na koju će stranu klackalica prevagnuti čekaju se odluke pravosuđa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare