Izdato oko 110.000 zelenih sertifikata za EU, eUprava o procedurama za strance

Vesti 22. nov 202111:20 11 komentara
N1

Digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU moguće je pribaviti od petka na portalu E-uprava. U toku ove nedelje biće otvorena mogućnost da ga građani uzmu i na šalterima Pošte Srbije.

Povezano:

Oko 45.000 građana apliciralo je za digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU, a do sada je izdato oko 110.000 sertifikafa, s obzirom na to da se za svaki pojedinačni događaj (svaku dozu vakcine, PCR /antigen test, preležan virus) dobija sertifikat. Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović kaže da, na primer, ako je neko primio tri doze vakcine, njemu će doći tri sertifikata na mejl, dodajući da se na svakom sertifikatu nalaze podaci o jednoj primljenoj vakcini. Savetujemo građane da sve sertifikate nose sa sobom, jer zavisi od zemlje do zemlje, da li će tumačiti drugu ili treću dozu vakcine ili period kada je preležana bolest, naveo je je Jovanović.

Podsetio je da je kod nas potrebno da kovid bude ne ranije od šest meseci, kako bi sertifikat bio validan, ali  da kada je u pitanu EZ – taj period zavisi od zemlje do zemlje. Zato savetuje građanima da se informišu na sajtu zemalja u koje idu ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova o rokovima koji važe tamo gde su se uputili.

Stranci mogu sa svojim serfitikatima mogu da dođu u Srbiju. „Očekujemo da danas, sutra na storovima budu objavljene aplikacije koje omogućavaju čitanje ovih veoma specifičnih QR kodova. i na taj način će naši inspektori i Uprava granične policije kontrolisati te sertifikate“, dodao je Jovanović.

Strani državljani koji su vakcinisani u Srbiji i koji imaju jedinstveni broj stranca takođe mogu da se prijave na portal eUprave i da dobiju svoj zeleni sertifikat kojim mogu da šetaju po Evropi. „Ukoliko neko od stranaca ima problem sa apliciranjem, molimo da se javi Kancelariji za eUpravu, našem kontakt centru“, naveo je direktor Kancelarije.

Jovanović je detaljno objasnio kako do digitalnog zelenog sertifikata. Pogledajte video:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare