„Izdeljeni, po frakcijama opredeljeni, rade svašta“: Bivši načelnik o huliganima

Vesti 29. mar 202322:30 28 komentara

Bivši načelnik Uprave policije za Beograd Marko Sekulić izjavio je u emisiji Newsnight da "klubovi nemaju ni snage ni volje da se suprotstave huliganima".

Na košarkaškoj utakmici Partizan-Barselona navijačka frakcija “Anti Romi” razvila je transparent podrške njihovim članovima uhapšenim prošle godine zbog sumnje da su na beogradskim splavovima prodavali drogu. U pitanju je grupa sa Karaburme, čiji je vođa Lazar Marinković, poznatiji kao Lucifer.

Sekulić kaže da Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i organizatori sportskih priredbi, kao i policija, imaju neke obaveze za nesmetano održavanje tih sportskih manifestacija.

Pročitajte još

„Organizator mora da predvidi i broj ljudi, mesta, svako mesto mora biti numerisano, karte se moraju prodavati uz matični broj lica koje kupuje, evidentiraju se svi. Zakon je stupio na snagu 2003. godine, nikad definitivno nije primenjen do kraja, verovatno zato što to državi ne odgovara“, kaže.

Dodaje da inače ne treba mnogo energije da se on primeni i dosledno sprovede.

„Od policije, preko tužilaca, do sudova, to je vrlo jednostavno, samo ako se ima malo volje, pogotovo što se sve te utakmice visokog rizika snimaju, mogu da snime boju zenice, a ne lice koje narušava javni red i mir“, kaže on.

Navijačke grupe su, objašnjava on, „huligani“.

„Izdeljeni, podeljeni, po frakcijama opredeljeni, rade svašta, od rasne mržnje prema manjinama, pa do kontrole tržišta drogom, raznih oblika iznuda, ili reketiranja, a i koriste se, upotrebljavaju i zloupotrebljavaju. To smo svesni svi, vidimo“, kaže on.

Prošle nedelje na Novom Beogradu u masovnoj tuči sukobili su se navijači Crvene zvezde i Partizana, teže je povređeno nekoliko osoba, jedna je zadobila povrede opasne po život.

Prema njegovim rečima, „te grupe su manipulisana deca“.

„Koja su pod uticajem tih ekstremnih vođa, i oni rade svašta, od međusobnih tuča, obračuna, do ubistava, likvidacije koje smo nažalost imali u prethodnom periodu, Belivuk i njegova grupa“, kaže.

Ističe da „nisu svesni da su deca odgovorna“.

„Dete čim navrši 14 godina je krivično odgovorno, od 14 godina su krivično i prekršajno odgovorni“, kaže.

Klubovi im, navodi, ne izlaze u susret.

„Sa njima nema baš neke saradnje. Do sada kad su činili razne nerede, rušilačke za vreme ili posle utakmice, obično su ih klubovi štitili slanjem tima advokata da ih brane po sudovima, čak su im nadoknađivali i štetu koju pričine. To su huligani koji drže u šaci rukovodstvo tih klubova, imaju svoje igrače, ljude koje treba sutra da prodaju, preprodaju, to su njihovi igrači, stavili su šapu na njih i ti klubovi nemaju ni snage ni volje da im se suprotstave“, kaže.

Kad bi, kaže, „država izrazila želju i volju, to bi se vrlo lako rešilo“.

„Policija radi svoj posao, privodi, ali nema procesuiranja, nema krajnjeg efekta, nema kazne“, kaže.

Osvrnuo se i na priznanje ministra Gašića da policija nije imala vidno istaknute propisane identifikacione oznake pri intervenciji na protestima povodom uništavanja Šodroša prošle godine.

Sekulić kaže da su ovlašćenja policajca prilikom intervencije regulisana Zakonom o policiji i nizom podzakonskih akata.

„On je dužan da se legitimiše na zahtev lica prema kojem preduzima neko od svojih ovlašćenja. Ima tu izuzetka kod masovnog narušavanja reda i mira kad je to nemoguće ostvariti. I onda moraju imati neke oznake na uniformama, da li prezime, da li numeričku oznaku na uniformu, šlemu… Mora biti vidno obeležen policajac i mora u vreme ili neposredno posle da se legitimiše i da da čak i svoje podatke“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare