Čačak bi da gradi vidikovac na Kablaru, ekolozi upozoravaju na mnoge posledice

Vesti 24. apr 202219:36 > 20:02 25 komentara

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali su nedavno ugovor u vrednosti od 80 miliona dinara za izgradnju nečega za šta još ne postoji projekat, niti projektna dokumentacija - vidikovac na Kablaru. Sa druge strane, ekolozi upozoravaju da bi dolaskom mašina na sam vrh planine, došlo do narušavanja biodiverziteta.

Ministarka turizma je zajedno sa prvim čovekom grada Čačka najavila da će projekat gradnje na vrhu Kablara biti rađen u tri faze. Kako je izjavio gradonačelnik Milun Todorović, nakon što se završi put do samog vrha u dužini od desetak kilometara, i kada se sastavi tehničko-projektna dokumentacija, krenuće se za izgradnjom vidikovca.

Pored pomenutog vidikovca, plan je da se na Kablaru sagradi i kafić. Ali, posle brojnih kritika, Gradska uprava u Čačku je odustala od te ideje. Bar je tako saopštio Milun Todorović, gradonačelnik Čačka. Rekao je da je razgovarao sa predsednicom vlade i resornim ministarstvom, i da su doneli odluku da odustanu od gradnje kafića. Ali, od gradnje vidikovca se nije odustalo.

Predeo Ovčarsko-kablarske klisure i okoline sa svim svojim specifičnostima i posebnostima predstavlja pravo bogatstvo. Zato su se ekološka udruženja i usprotivila gradnji pomenutog vidikovca. Pokrenuta je i peticija, koja bi prema mišljenju ekologa trebala da podigne svest stanovnika Čačka.

„Zavod za zaštitu prirode je ponovo uradio procenu prepoznavanja vrednosti ovog kraja. Predložili su da se ovo područje proširi na dodatnih 2.500 hektara i da se uvedu novi režimi zaštite u granicama proširenog područja. Vlada Srbije je prošle godine i usvojila uredbu o zaštiti predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure“, kaže Nataša Milivojević ispred Koalicije organizacija protiv korupcije u zaštiti životne sredine.

Jedan broj istraživača koji je proučavao bogatstvo živog sveta u ovoj klisuri, mišljenja je da bi izgradnjom objekta na Kablaru, životinjske vrste potencijalno bile ugrožene. Poseban kvalitet biodiverzitetu daje prisustvo preko 110 vrsta ptica koje su stalno ili sezonski naseljene u ovom prostoru.

„Na Kablaru je naseljen jedini par sivog sokola, u ovom delu Srbije. Ptice staklo ne percipiraju, odnosno ne vide ga. Često se dešava da udaraju u same prozore. Moguće je da bi u nekom trenutku došlo do gubitka tog para sivog sokola, koji bi video miša ispod stakla, krenuo da ga ulovi i poginuo tako što bi se brzinom od preko 300 kilometara na sat zakucao u staklo“, naglašava Miloš Kuvekalović iz neformalnog udruženja „Čuvari Kablara“.

Ekolozi kao dobar primer navode Skandinaviju u kojoj se uklanjaju vidikovci sličnog tipa, vraćanjem u prirodno stanje. Ljubitelji prirode su stava da bi sa Kablarom mogla biti islična situacija kao sa kafanom na Pančićevom vrhu koja je napravljena bez ikakvih dozvola i rešenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare