Izložbom „Sve naše suze“ počeo festival „Mirdita, dobar dan“

Vesti 25. maj 202219:26 > 22:09 komentara

Otvaranjem izložbe "Sve naše suze" u NGO Habu u Beogradu počelo je deveto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan".

PROČITAJTE I:

Svake godine ovaj festival prate i okupljanja pripadnika desno orjentisanih organizacija i stranaka.

Nekoliko sati uoči otvaranja izložbe, omladina Demokratske stranke Srbije organizovala je protestni skup pod nazivom „Mirdita, laku noć“ ispred NGO Haba.

Fiona Jelići iz Inicijative mladih je rekla da je protest omladine DSS-a klasičan primer kako izgleda zloupotreba položaja, bola i suza žrtava.

Izložbu čine 34 fotografije četiri autora iz Srbije, sa Kosova i iz Severne Makedonije, koje su napravljene u saradnji sa udruženjima porodica žrtava, a autori su Borislav Pešić, Atdhe Mula, Neke Batev i Arbnora Memeti.

Predstavnica Građanskih inicijativa Teodora Zahirović istakla je da je cilj da se stvori prostor za građenje trajnog mira u regionu i pružanje podrške žrtvama u traganju za pravdom.

Predstavnica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović rekla je da se ovom postavkom doprinosi negovanju kulture sećanja na surova stradanja i bezumlje koje 1990-ih nikome nije donelo dobro, „već je mnoge porodice sa ovih prostora zavilo u crno“.

„I posle četvrt veka borbe za istinom i pravdom poručujemo da nema pravog pomirenja i napretka bez rasvetljavanja sudbina nestalih lica i suočavanja s prošlošću“, poručila je Šćepanović.

N1
N1
N1
N1
N1

Pešić kaže da je njegova generacija osetila bol, kako je to izgubiti nekoga nasilnim putem i ocenio da je uspeo da oseti tragediju žrtava i pokaže koliko je rat uspeo da pocepa države, porodice i duše.

„Sve suze su naše, ali stvarno je previše suza proliveno u regionu, dosta je više“, poručio je Pešić.

Mula dodaje da svi znaju podatke o ratu, ali da su to samo brojevi, a da fotografije pokazuju da iza njih stoje priče ljudi.

Memeti je poručila da se na Balkanu malo govori o prošlosti, jer se svi boje i doživljavaju te priče kao „bombu koja će eksplodirati“, ali da je neophodno pričati o prošlosti, koja se ne može menjati, ali ljudi danas mogu da pruže ruke pomirenja da bi živeli drugačije.

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović rekla je da izložba donosi glas žrtava i šalje jasnu poruku da treba graditi mir, te dodala da su razgovori o prošlosti neizbežni kako bi se izgradila budućnost u kojoj je mir imperativ, kao i podsticanje empatije kako bi se smanjio prostor za nacionalizam. Ona je ocenila da performans koji je Demokratska stranke Srbije izvela govori o tome kako se prema srpskim žrtvama odnose oni koji o njima najviše govore i poručila da su decenijama žrtve ratova bile predmet manipulacija, a da će oni braniti sećanje na svaku nevino stradalu žrtvu.

Kada su se skoro svi posetioci izložbe razišli, ispred NGO Haba je došla žena koja uzvikuje „Kosovo je srce Srbije“.