Izmena o rodu i polu u udžbenicima biologije za stručnu javnost duboko pogrešna

Vesti 05. okt 202219:25 79 komentara

Stručna javnost iznenađena je i smatra duboko pogrešnom odlukom radne grupe Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da naloži izmenu sadržaja u osam udžbenika biologije za osmi razred, u delu u kome se govori o rodnim i polnim razlikama. Takva odluka radne grupe usledila je posle zahteva za preispitivanje koji je došao od jednog dela javnosti i pokreta Dveri. Oni su tvrdili da učenje o tome da se rod i pol kod nekih osoba mogu razlikovati i da je to normalno, predstavlja promociju LGBT ideologije.

Nekada je u Skupštinu dolazio sa kamenom, ali tog 20. septembra Boško Obradović stigao je sa udžbenicima biologije za 8. razred. Još deset dana pre toga Savet za obrazovanje i nauku Dveri alarmirao je javnost i ministarstvo prosvete – navodima: „Ove knjige su opasne, imaju sporan LGBT sadržaj i propagiraju transrodnost, čak i promenu pola“.

Povezane vesti

„U najosetljivijem periodu odrastanja deteta vi mu u glavu usađujete jednu opasnu ideju. Da on možda nije onoga pola u kome je rođen“, rekao je 20. septembra Boško Obradović.

A ko kaže da opozicija u Srbiji nema nikakav uticaj? Ministar prosvete Branko Ružić odmah je zatražio od NPS da ponovo ispita i da stručno mišljenje o delu Programa koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika. I radna grupa je obavila posao.

„Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju“, navelo je Ministarstvo prosvete.

Bivši član Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Baucal objašnjava da su udžbenici bili napisani u skladu sa naučnim saznanjima i u skladu sa stvarnošću da postoje slučajevi u kojima se kod određenih osoba polni i rodni identitet razlikuju.

„Vodeći ove ideološke ratove preko kvaliteta školovanja dece, pravimo jednu veliku grešku“, ocenjuje Baucal.

Profesor Biološkog fakulteta Goran Brajušković za N1 kaže da je reč o flagrantnoj politizaciji i mešanju u nešto što je naučno dokazano i nepobitno.

„I rod i pol je biološka kategorija koja nas opredeljuje, ali ne mora nužno da bude u jednoj osobi rodni identitet i polni identitet identičan. To je na vrlo primeren način jer ja sam sve te udžbenike pročitao, kada je ovo krenulo. To je na vrlo primeren način obrađeno. Bez bilo kakvih interpretacija, bez trunke bilo kakvog ‘genderizma’, gender ideologije i tome slično“, ističe Brajušković.

Na osnovu odluke Radne grupe koja je utvrdila nedostatke i preporučila adekvatniju interpretaciju naučnih činjenica, udžbenici će biti izmenjeni u izdanju koje sledi – za narednu školsku godinu.