Izostale reakcije na severu Kosova – zašto se ne traži pojašnjenje predloga

Vesti 24. jan 202319:13 13 komentara

Osim Građanske inicijative Opstanak koja je najavila protest u sredu u severnoj Mitrovici, izostale su bilo kakve druge reakcije predstavnika srpskih zajednica na severu Kosova. Postavlja se pitanje - zašto šira zajednica nije zatražila pojašnjenje o tome kako će francusko-nemački predlog uticati na život Srba.

Barikade su u decembru dvadeset dana potpuno zatvorile sever Kosova. Jer, kako su isticali iz Srpske liste, „specijalna kosovska policija nema šta da traži na severu“, i da moraju da se povuku.

POVEZANE VESTI

A onda su putevi odblokirani, a policija ne samo što se nije povukla, već je postavila novi punkt, kod Bistričkog mosta na kojem je u ponedeljak ranjen Srbin.

„Videli smo neuspeh tih barikada. Imali smo ranjavanje na punktu u Bistrici. Punkt je postavljen u vreme barikada i nije uklonjen. I nije ispoštovan zahtev da specijalnih jedinica ne bude na severu Kosova“, kaže novinarka Ana Marija Ivković.

A onda se saznalo da Srbija neće sprečavati Kosovo da postane članica međunarodnih organizacija, što uključuje i UN. Srbi na Kosovu su i dalje bez komentara.

„Meni su važne i tačke 1. i 2. Govori se da se priznaju svi dokumenti i nacionalni simboli. To je važno. I odnosi se na pasoše, vozačke dozvole, lične karte, registarske oznake. U tački dva se poziva na Povelju UN, na suvereno pravo država na teritorijalni integritet. I to je ono što je suštinski definisalo da je Kosovo država“, izjavio je Nenad Radosavljević, glavni i odgovorni urednik RTV Mir.

Kosovo i Srbija su krajem novembra postigli dogovor o registarskim tablicama, prema kojem je dogovoreno da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa akronimima naziva kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Kosovska policija sva vozila registrovana posle 10. decembra smatra neregistrovanim i kažu da to proizilazi iz Briselskog sporazuma. Vlada Kosova je donela odluku da nijedno vozilo KM registarskih oznaka ne može produžiti registraciju posle 10. decembra, a da takvim vozilima neće dozvoliti ulazak na Kosovo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare