Izrečena kazna za pretnje smrću dopisniku „Danasa“ u Zaječaru

Vesti 08. jul 202211:13 3 komentara
Shutterstock

Osam meseci kućnog zatvora i zabrana prilaska novinaru iz Zaječara Miljku Stojanoviću u trajanju od tri godine - to je kazna, izrečena prvostepenom presudom Osnovnog suda u tom gradu, Zaječarcu Petru Stojkoviću, posle serije uznemirujućih pretnji novinaru na Fejsbuku zbog teksta o izbeglom Ukrajincu.

Stojanović je u listu Danas, za koji izveštava, objavio novinski članak o mladiću iz Ukrajine, koji je spas od rata pronašao u tom gradu na istoku Srbije, o čemu je izveštavala i N1.

Pročitajte još

Uvrede, pretnje smrću i maltretiranje preko društvene mreže trajalo je danima i negativno je uticalo na život i rad dopisnika Danasa, koji za N1 kaže da je izrečenom sankcijom u prvostepenom postupku zadovoljan.

„Treba imati na umu da je presuda prvog stepena, a s obzirom da pamtimo šta se dešavalo u sličnim situacijama, sačekao bih sa ocenjivanjem. Ako bi presuda bila potvrđena, odnosno, ostala ovakva, smatram da bi poslala jasnu i nedvosmislenu poruku svakome ko pomisli da preti i na taj način ugrozi život bilo kom novinaru“, kaže Miljko Stojanović.

Njegov advokat Predrag Stanković ocenio je da je predviđena kazna prilagođena težini izvršenog krivičnog dela, „te da se istom može postići kako specijalna, tako i generalna prevencija“.

Novinar Miljko Stojanović je dobio niz pretnji i uvreda. Poručeno mu je da, ukoliko ne bude obrisao „skrinšot“ komentara koji je objavio na svom Fejsbuk profilu, „policija može samo da dođe da ga popiše“, dok je Ukrajinac o kom je pisao, između ostalog, okarakterisan kao „nacista“ koji „podržava NATO, Oluju i ostale akcije usmerene protiv Srbije“.

Suđenje pred Osnovnim sudom u Zaječaru trajalo je četiri meseca, a završeno je u nekoliko ročišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare