Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti, na severu „izazovno“

Vesti 19. okt 202116:27 2 komentara
Evropska komisija, EU, Brisel
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije o Kosovu.

Situacija na severu Kosova u izveštaju se ocenjuje „izazovnom“, posebno u pogledu korupcije, organizovanog kriminala i uslova za slobodu izražavanja.

Povezane vesti

U delu koji se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, u izveštaju se spominje da je dijalog nastavljen sastancima koji su održani 15. juna i 19. jula ove godine, kao i da su održani susreti glavnih pregovarača.

Od Kosova se traži da se konstruktivno angažuje i uloži dalje značajne napore u sprovođenju svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Takav sporazum je hitan i ključan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima“, navodi se u izveštaju za Kosovo.

Konstatuje se da Kosovo ima dobre odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.

Kada je reč o unutrašnjim pitanjima, vanredni parlamentarni izbori održani u februaru 2021. godine su, prema ocenama eksperata EK, dobro sprovedeni a konstatuje se da je sada na vlast došla vlada sa neviđeno snažnom parlamentarnom većinom.

Sprovođenje pravde neefikasno i sporo

Što se tiče vladavine prava, u izveštaju se ocenjuje da je Kosovo u ranoj fazi u razvoju pravosudnog sistema koji dobro funkcioniše, međutim da je sveukupno sprovođenje pravde i dalje sporo, neefikasno i podložno neopravdanom političkom uticaju.

Prema oceni u izveštaju, na efikasnu obradu predmeta i održavanje sudskih ročišta je dodatno uticala pandemija koronavirusa.

U borbi protiv korupcije je utvrđen ograničen napredak, uključujući istragu i krivično gonjenje slučajeva na visokom nivou.

„Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje pitanje za ozbiljnu zabrinutost. Uprkos uloženim naporima, postoji potreba za snažnom i stalnom političkom voljom za efikasno rešavanje sistemskih rizika od korupcije, kao i za snažnim odgovorom krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou“, ocenjuje se u izveštaju.

Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala, u izveštaju piše da je postignut ograničen napredak u istrazi i krivičnom gonjenju predmeta organizovanog kriminala.

Navodi se, međutim, da su potrebne mere za jačanje tužilaštva, kao i za osiguranje da nema političkog uplitanja u operativne aktivnosti svih organa za sprovođenje zakona.

U oblasti slobode izražavanja, eksperti EK smatraju da Kosovo ima koristi od „pluralističkog i živog medijskog okruženja“, ali se upozorava da ostaje zabrinutost u vezi s kampanjama javnog klevetanja, pretnjama i fizičkim napadima na novinare.

Kada je u pitanju sloboda medija, konstatuje se da je javni servis RTK ranjiv na politički uticaj i još uvek je potrebno pronaći održivo rešenje za njegovo finansiranje.

Nedostatak napretka je identifikovan u oblasti reforme javne uprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare