Izveštaj: Novinari izloženi raznim pritiscima, uzroci – u vrhu vlasti

Vesti 11. maj 202114:49 > 15:35
novinari, mediji
N1

Medijske slobode u Srbiji godinama su na niskom nivou, novinari rade u teškim uslovima, izloženi raznim vrstama pritisaka, a uzroci za to su u samom vrhu vlasti, rečeno je danas tokom onlajn predstavljanja izveštaja „Sloboda medija, brz odgovor“.

Povezane vesti

Pravna savetnica iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Babić navela je podatak da je 2020. zabeleženo 189 incidenata vezanih za medijske izveštače – pretnji, fizičkih napada, pritisaka, dok su ove godine dosad registrovana 33 slučaja.

Marija Babić je ocenila da je, kako bi se situacija popravila, potreban jači pritsak Evropske unije na vlasti u Srbiji i praćenje poštovanja Medijske strategije i zakona.

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić je podsetila da je 1. aprila prošle godine uhapšena zbog izveštavanja o nedostatku zaštitne opreme u Kliničnom centru Vojvodine i da je tužilaštvo ubrzo odustalo od optužbi, ali da je „najgore došlo posle toga“, pošto su isečene gume na njenom automobilu i bila je žrtva brojnih pretnji.

Ana Lalić je izjavila da je prijavila te slučajeve, ali da ni posle godinu dana nije dobila odgovor o istrazi od policije i tužilaštva.

Uz konstataciju da vlast ne poštuje svoje zakone, Lalić je ukazala kako optužbe da su novinari plaćenici i mrzitelji Srbije stižu od poslanika, šefa države Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić.

U takvim okolnostima je teško očekivati promenu stavova javnosti o novinarima i nezavisnim medijima, izjavila je Ana Lalić, uz ocenu da su slobodni mediji važni kako bi se jedna država moglati nazvati demokratskom.

U oblasti medija u Srbiji dugo bez napretka

Zamira Đabarova iz Centra za ljudska prava Američke advokatske komore rekla je da u Srbiji državni funkcioneri često podižu tužbe protiv novinara, navodeći kao razlog narušavanje ugleda i izazivanje duševnog bola.

Predmet tužbi su obično isti novinari i mediji, izjavila je Zamira Đabarova, uz ocenu da se radi o ugrožavanju slobode govora.

Savetnik za odnose sa javnošću Delegacije EU u Beogradu Pol Anri Prese naglasio je da status medija u Srbiji nije dovoljno usklađen sa standardima Unije i da u toj oblasti dugo nije učinjen napredak, kakav je neophodan što se tiče bezbednosti novinara, rada Regulatornog tela za elektronske medije i javnog finansiranja medija.

Radi se o jednom od najvažnijih političkih pitanja u Srbiji. Vladavina prava je motor napretka Beograda ka EU, a deo toga su medijske slobode, poručio je Prese.

Komentari (0)

Vidi sve komentare