Izveštaj o trgovini ljudima: Kosovo nije ispunilo minimalne standarde

Vesti 24. jun 202423:49 0 komentara
Dečak prosi
Shutterstock/ Iqbal Barra

Američki Stejt department objavio je godišnji izveštaj o trgovini ljudima širom sveta, a u delu o Kosovu ocenio da Vlada nije ispunila "minimalne standarde u nekim ključnim oblastima".

U izveštaju se navodi da je Vlada Kosova pokazala sveukupno povećane napore u odnosu na prethodni period, kao i da je povećala napore u prevenciji, uključujući povećanje sredstava za kampanje podizanja svesti i distribuciju priručnika za prevenciju trgovine decom.

„Vlada je istražila i procesuirala manje osumnjičenih i identifikovala manje žrtava. Iako su sudije izrekle strože kazne, kazne su i dalje bile ispod minimalne kazne predviđene Zakonom o borbi protiv trgovine ljudima“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj sa zabrinutošću konstatuje činjenicu da Krivični zakon Kosova prinudno prosjačenje dece (od strane njihovih roditelja) klasifikuje kao zanemarivanje, ili roditeljsko zlostavljanje, a ne trgovinu ljudima, što otežava identifikaciju tog dela, kao i upućivanje potencijalnih žrtava odgovarajućim službama.

U izveštaju se preporučuje istraga i krivično gonjenje krivičnih dela trgovine ljudima i odgovarajuće kazne za trgovce ljudima, uključujući zvaničnike koji sa njima sarađuju.

Takođe je potrebno proaktivno identifikovati žrtve trgovine ljudima proveravanjem indikatora trgovine ljudima među ranjivom populacijom, uključujući pojedince uključene u komercijalni seks; decu; zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, dodaje se u preporukama za Vladu Kosova.

Izveštaj predlaže da se obezbedi napredna obuka za sudije, tužioce i organe za sprovođenje zakona o istrazi i krivičnom gonjenju slučajeva trgovine ljudima.

Takođe je, dodaje se u izveštaju, potrebno pojačati mere zaštite privatnosti žrtve kako se informacije o njima ne bi distribuirale.

Izveštaj takođe predlaže povećanje podrške Vlade za sveobuhvatne usluge stručnog osposobljavanja, kao i za reintegraciju žrtava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!