Savet Evrope: U Srbiji od 2019. zabranjena veštačka oplodnja za istopolne parove

Vesti 10. feb 202118:49 > 18:56 25 komentara
Philip Fong/AFP (arhiva, ilustracija)

Istopolnim parovima u Srbiji je zabranjena veštačka oplodnja što praktično znači da oni ne mogu da imaju decu, osim ako ne odu u inostranstvo radi neophodne medicinske procedure, upozorio je Savet Evrope u izveštaju o zaštiti LGBTI populacije koji je danas predstavljen pred komitetom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

Ministarstvo zdravlja Srbije je uvelo zabranu u avgustu 2019. na veštačku oplodnju za bilo koga ko ima istorijat homoseksualnih odnosa u prethodnih pet godina“, kaže se u izveštaju koji se poziva na organizaciju ILGA-Europe.

Izveštaj pod nazivom „Zaštita LGBTI populacije u kontekstu rastućeg govora mržnje i diskriminacije: Uloga lokalnih i regionalnih vlasti“ je predstavljen na sednici Komiteta za tekuće poslove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

„Istopolnim parovima je zabranjeno da jedni drugima, drugim istopolnim parovima i heteroseksualnim parovima doniraju biološki materijal za invitro oplođavanje. Ako se uzmu u obzir drugi zakoni Srbije o braku i pravu na reprodukciju, ovaj dekret praktično zabranjuje istopolnim parovima da imaju decu osim ako odu u inostranstvo radi neophodne medicinske procedure“, kaže se u izveštaju koji su potpisali izvestioci Endru Bof i Jumi Renstrom.

U izveštaju se upozorava i na govor mržnje za koji se tvrdi da je postao uobičajen uprkos zakonskoj zabrani. „Takav zakon postoji u Srbiji, ali je govor mržnje uobičajen među poslanicima, zvaničnicima države i crkve, u medijima i na društvenim mrežama, pogotovo u vreme Prajda“, dodaje se u izveštaju i podseća da je gradska skupština Čačka uputila protest RRA protiv pominjanja homoseksualnosti i pedofilije na televizijama sa nacionalnim frekvencijama tvrdeći da to vređa dostojanstvo Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i da negativno utiče na mlađe generacije.

Autori izveštaja tvrde i da se u nekim udžbenicima za srednje škole i medicinske fakultete koristi stara klasifikacija homoseksualnosti Svetske zdravstvene organizacije koja je još 1990. uklonila homoseksualnost sa spiska bolesti. „Prema tvrdnjama nevladinih organizacija, neki psihijatri i psiholozi i dalje smatraju da je homoseksualnost medicinski ili psihijatrijski problem“, dodaje se u izveštaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare