Izvor iz EP za N1: Bilčik predložio da se Telekom izbriše iz izveštaja o Srbiji

Vesti 30. mar 202312:10 114 komentara
Vladimir Bilčik
N1/arhiva

Dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju EP o napretku Srbije, zapravo predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana, kaže za N1 izvor Evropskog parlamenta.

Kako navodi taj izvor, usaglašavanje je trajalo tri sata, znatno duže nego što je uobičajeno i Bilčikovi predlozi nisu prihvaćeni.

„Deo o medijima i Telekomu Srbija, ostao je u tekstu amandmana na nacrt izveštaja“, navodi izvor N1 iz Evropskog parlamenta.

Drugi izvor rekao je za N1 da iz teksta amandmana ipak jeste izbačen deo navoda o aferama u koje je Telekom umešan, ali da je ostao veći deo amandmana o ulozi Telekoma Srbija u kontroli medijskog prostora u Srbiji.

Podsetimo, Telekom Srbija se žalio Evropskoj uniji sa zahtevom da se ta telekomunikaciona kompanija izbriše iz amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, pokazuje dokument do kojeg je ekskluzivno došla televizija N1.

Takođe, grupa evroposlanika je prethodno podnela više amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu. 

Tako se u jednom od amandmana Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikuje jer omogućava emitovanje kanala Russia Today.

U amandmanu koji se odnosi na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, evroposlanici traže da se u tekst izveštaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležni organi pozovu da ispitaju te slučajeve. 

Telekom se u odgovoru na amandman, u koji je televizija N1 imala uvid, brani obrazloženjem da nikada do sada nijedan javni organ niti sud nije utvrdio da je ta telekomunikaciona kompanije učestvovala u aktivnostima korupcije i organizovanog kriminala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare