Izvršena primopredaja crkvene opštine Sveti Sava u Njujorku

Vesti 24. jan 202217:23 0 komentara
SPC

U Njujorku je izvršena primopredaja parohije i crkveno-školske opštine Sveti Sava Srpske pravoslavne crkve (SPC), za čijeg je privremenog upravnika krajem prošle godine postavljen patrijarh srpski Porfirije.

Na ovaj način se crkvena imovina u SAD, koja je 2017. godine prenesena na novoformirane crkvene eparhijske korporacije, vraća u redovni crkveno-pravni status i predstavlja isključivu i neotuđivu imovinu SPC na prostoru SAD, kako je krajem prošle godine odlučio Sinod SPC.

Povezane vesti

Primopredaja je izvršena u prostorijama Saborne crkve Svetoga Save u Njujorku u periodu od 14. do 18. januara, saopšteno je iz kabineta Porfirija.

Parohija i crkveno-školska opština Sveti Sava su odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC od 21. decembra 2021. godine poverene na duhovno staranje i privremeno upravljanje, sa ciljem uspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među parohijanima.

Parohiju i crkveno-školsku opštinu Sveti Sava u Njujorku je, u ime i sa ovlašćenjem Njegovog preosveštenstva episkopa istočnoameričkog Irineja, predao protojerej-stavrofor Aleksandar Vlajković, arhijerejski namesnik vašingtonski.

U ime patrijarha srpskog, zapisnički su je primili episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i arhimandrit Nikifor.

Izaslanici srpskog patrijarha su tokom boravka u Njujorku služili u grčkom Hramu Svetog Elefterija na Menhetnu.

Tom prilikom vernici su obaviešteni o izvršenoj primopredaji i pozvani da čuvaju svoju veru, identitet i bratsku ljubav u Hristu Gospodu.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je u decembru 2021. godine odluku da se patrijarhu srpskom Porfiriju privremeno poverava na upravljanje i duhovno staranje Crkveno-školska opština Svetog Save u Njujorku i pripadajuća parohija u SAD do normalizacije prilika u ovoj crkveno-školskoj opštini.

Odluka je donesena sa ciljem prevazilaženja problema nastalih u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, kao i uspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među tamošnjim parohijanima.

Tada je odlučeno da crkvena imovina u SAD, koja je 2017. godine prenesena na novoformirane crkvene eparhijske korporacije, bude vraćena u redovni crkveno-pravni status i predstavlja isključivu i neotuđivu imovinu SPC na prostoru SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!