„Ja sam Aleksandar“: Kako je Vučić kršio Ustav na Pinku

Izbori 2023 28. nov 202313:58 41 komentara
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U nedelju veče u emisiji „Hit tvit“ na Televiziji Pink gostovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Govorio je o ekonomskim merama, mamografu u Leskovcu, kolonoskopu i gastroskopu u kraljevačkoj bolnici, ali ne i u kom svojstvu govori - kao predsednik ili kao nosilac izborne liste "Srbija ne sme da stane".

Voditeljka emisije započela je emisiju u dilemi – kako predstaviti predsednika.

“Večeras nemamo uobičajno tri gosta već samo jednog i to je predsednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić. Kao što voditelji umeju da kažu, ne treba vas posebno predstavljati, ali bi možda ipak i trebalo. Da li da kažem predsednik Republike Srbije ili naslovna ličnost izborne liste “Srbija ne sme da stane”? Šta od ova dva, ili i jedno i drugo“, pitala je Verica Bradić.

Na to je predsednik krako odgovorio: „Ja sam Aleksandar“.

Da li kao predsednik ili nosilac izborne liste, izvesno je, da bi prostor za gostovanje u „Hit Tvitu“ imao u oba slučaja, ističe Nemanja Nenadić iz Trasparentnosti Srbija.

Nemanja Nenadić
N1

Nenadić dodaje da nije bilo nikakve potrebe da predsednik ostavlja nedoumicu oko toga.

„Očigledno je prekršio obavezu iz člana 50, st 4. Zakona o sprečavanju korupcije, koji nalaže sledeće: Javni funkcioner je dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta. Pri čemu je teško razumeti zašto je to učinio. Ta obaveza je, inače, kada je reč o predsedniku Republike, uvedena tek pre dve godine, dok je i ranije važila za druge javne funkcionere“, objašnjava Nenadić.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je da predsednik nema nikakva ovlašćenja u izbornim kampanjama i neće ih imati dok je u mandatu.

N1

„Imao ih je dok je mogao učestvovati u izbornoj kampanji za predsedničke izbore. Ali, pošto je u drugom mandatu, izgubio je, jer ne može učestvovati u trećem“, ističe sudija Ivošević.

U parlamentarnim i lokalnim izbornim kampanjama predsednik Republike ne može ni na koji način učestvovati jer po članu 11 Ustava izražava državno jedinstvo, a ono se ne odnosi samo na terotorijalno jedinstvo, na nacionalno jedinstvo i na političko jedinstvo, objašnjava sudija Ivošević.

„On je stoga po Ustavu i nadregionalni i nadnacionalni i nadstranački državni organ. Pošto po članu 112. Ustava predsednik Republike i predstavlja Srbiju on mora biti personifikacija Srbije kao države i njen simbol. A pošto simbolu ne priliči da se bavi interesima pojedinih političkih partija i da pojedinim građanima upućuje predizborna protivustavna obećanja da bi glasali za SNS koju je osnovao i u kojoj je donedavno suprotno Ustavu bio predsednik“, istakao je sudija Ivošević.

„Sitnica“: Šta je sve predsednik obećao u „Hit tvitu“

U emsiji „Hit Tvit“ imali smo priliku da čujemo da će srednjoškolci dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

„Smatramo da je to posebno pred praznike važno“, kazao je predsednik.

Istakao je da je stanje u javnim finansijama dobro, te da će studenti na računu imati 1.000 dinara preko studetskih karica koje izdaje Poštanska štedionica.

Pitao se predsednik zašto u kraljevačkoj bolnici nema kolonoskopa ili gastroskopa, jer su to, kako kaže, u finanasijskom smislu „sitnice“.

Setio se i mamografa u Leskovcu: „Odnesete mamograf i 15 dana posle toga mamograf ne radi“.

To nije sve. Predsednik je najavio i 50 sanitetskih vozila.

„Pedeset sanitetskih vozila delimo po Srbiji, pa ćemo da podelimo još 200 ako treba…to stvarno nije veliki novac, i to najopremljenije da uzmete, to je sitnica“, istakao je predsednik. Mi damo Zvezdi i Partizanu u svakom trenutku mnogo više novca, a ovo su potrebe ljudi, potrebe naroda“, naglasio je.

To nije sve. Prosečna plata 2027. godine biće 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra, a Beograd 2028. dobija metro, najavio je predsednik.

Najavio je predsednik Srbije i isplatu penzionerima od 20.000 dinara i 10.000 korisnicima socijalne pomoći.

Ni to nije sve.

„Sledi značajno dvocifreno povećnje plata u januaru za kompletan javni sektor“, kazao je predsednik.

Minimalac preko 47 hiljada dinara, istakao je.

Nisu nadležnosti predsednika

Informacije koje je izneo sinoć, o raznim vidovima socijalne pomoći, nemaju veze sa nadležnostima predsednika. Zato bi, naravno, bilo sporno da o tome govori kao predsednik države, naglašava Nenadić.

„Iako, nažalost, ne postoji zakon koji zabranjuje funkcionerima da pričaju stvari za koje su nenadležni, niti svest kod nekih novinara da treba da im na to skrenu pažnju. Ako je govorio kao nosilac liste, onda je stvar sporna po drugom osnovu. Manje je bitno to ko saopštava vesti o podeli pomoći, već što Vlada uopšte donosi takve odluke u doba kampanje, i time otvara prostor za promociju one izborne liste čiji predstavnici o tome odlučuju“, objašnjava Nenadić.

Zbog toga bi vanredna socijalna davanja, oprost dugova i slične mere tokom izborne kampanje morale da budu zabranjene, kao što su u CG i Makedoniji, naglašava Nenadić.

Transparentnost Srbija takve predloge već dve decenije ponavlja, ali do sada nije bilo spremnosti za uvođenje takvih pravila, navodi Nenadić.

Sudija u penziji, Zoran Ivišević, smatra da bi trebalo pitati Agenciju za sprečavanje korupcije odakle novac za sve ekonomske mere koje je predsednik izrekao u emsiji.

„Otkud pare za obećanu predizbornu kampanju. E, to bi trebalo da pitate Agenciju za sprečavanje korupcije, jer – ovo je korupcija“, naglasio je sudija Ivošević.

Pogledajte i:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare