Jajinci primer kolektivne nesvesti, građani ne znaju za spomen-park

Vesti 12. avg 202211:15 27 komentara

Počeli su radovi na zaštiti centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmiše. Predsednik Srbije, prilikom obilaska se izvinio građanima što se, kako je rekao, "nije vodilo računa o prošlosti i budućnosti". Koliko Srbija zaista vodi računa o prošlosti pokazuje primer i Spomen-parka Jajinci. Da li država čini dovoljno da kolektivna svest o tom mestu bude sačuvana?

Pročitajte još:

Da li znate da se spomen-park Jajinci nalaze na samo sedam kilometara od Beograda. Upravo na tom mestu, stradalo je 80.000 nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata. Među njima su Jevreji, Romi i najviše Srbi.

„Pa Jajinci su iskorišćeni od strane okupacionih vlasti tokom Drugog svetskog rata, kao mesto likvidacije svih onih koji su se ili suprotstavili okupacionom režimu ili su bili podozdrivi tom režimu, takođe i taoce koje su nasumice birali“ podsetio je za N1 istoričar Nebojša Damjanović,

Društvo nema dovoljno svesti o mestima stradanja, a država ne daje dovoljno značaja tome, kažu sagovornici N1.

„Postoje mnogi primeri koji ukazuju na tu našu kolektivnu nesvesnost, pogotovo prošle godine imali smo prilike da vidimo da su ljudi ovde organizovali dečije rođendane, da su se sunčali, da su se vozile auto trke. Tako da sve to ukazuje na to da kod stanovnika Beograda postoji nepoznavanje događaja iz Drugog svetskog rata“, napominje Bojan Arbutina.

Predstavnici države svake godine dolaze na ovo mesto da odaju počast žrtvama, ali to je samo jedan dan u godini kada su tu televizijske kamere, a tokom čitave godine – mesto stradanja je prazno i zaboravljeno.

U prilog tome govore i stavovi građana Beograda.

– Nisam posetio, al znam gde je.

– Nemam pojma.

– Jesam, jesam… kako ne. Ima obeleženo, ali to je nedovoljno.

– Pa nisam nažalost još.

– Nisam siguran šta je to.

– To mladi moraju da znaju, jer je naš narod lepo rekao: „Teško onom koga narod i vreme nateraju da se seti svojih koren“.

Naša kultura sećanja se zasniva na tome da je korisna u današnjim političkim igrama, objašnjava publicista Teofil Pančić.

„Problem je samo u tome što vlasti koje su nacionalističke kao i što su vlasti sadašnje u Srbiji, tu brigu zapravo zloupotrebljavaju za ciljeve koji nisu baš onako plemeniti i rodoljubni kako ih oni predstavljaju, nego vrlo često kultura sećanja na prošlost njima služi za držanje sadašnjosti u permanentnom toksičnom stanju i odnosa u regionu sa susedima, a samim tim i permanentnog trovanjam budućnosti, tome svedočimo i to je ono sto je problem sa ovakvim potezima“, kaže Pančić.

Ako ne vodimo dovoljno računa o prošlosti, ne marimo ni za budućnost. Ako zaboravimo, zaboravićemo i deo naše istorije, kažu istoričari. Nije međutim, dovoljno sećati se jednom godišnje, uz pratnju televizijskih kamera.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare