Jakovina: Nesvrstani – Jugoslavija sa ruba otpadništva došla u centar zbivanja

Vesti 08. okt 202109:55 > 09:599 komentara
Izvor: N1

Redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina kaže za N1 povodom jubilarnog zasedanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu, na 60. godišnjicu od osnivanja, da smo prošli put od centra sveta do „slepog creva“ i da smo učinili sve da tamo što duže ostanemo. "To je bio jedinstven trenutak, određeni ste onim od pre nego što ste postali vlast, od toga ne može pobeći nijedna Vlada. Ovde se poklopilo više toga, Jugoslavija je sa ruba zbog otpadništva od Staljina došla u centar zbivanja, granica između istoka i zapada se povukla preko Jugoslavije", kaže on.

Dodaje kako se tada pojavila herojska generacija.

„Izgledalo je gotovo nadljudski, gradili smo hotele, hidrocentrale, imali smo veliki broj preduzeća, koji su bili spremni ni iz čega da izgrade, leteo je avion iz Beograda za Bagdad, koji su radili složene projekte. Veliki kapital i za te ljudi i za saradnju sa tim zemljama“, smatra profesor.

Dodaje da je šezdesetih godina veliki broj studenata studirao u Jugoslaviji.

„Najveći deo njih je došao sa svojim novcem, ovde je bilo jeftnije nego u Londonu. Velikog dela tog kapitala smo se odrekli“, kaže on.

Povezane vesti:

Smatra da je porazno da 2021. godine i dalje se referišemo na čoveka koji je nekada vladao i koji je mrtav 40 godina.

„Postoji problem nesigurnosti, u suprotnom se ne morate bojati nekog ko je mrtav već 40 godina. Trebalo bi da se koncentišemo da uzimamo ono što je bilo najbolje, 60 godina od Samita znači da imate toliki broj zemlja koje su spremne da dođu, da obeleže. Za mnoge je to bilo korisno iskustvo, ali kada gledate kritike – te politike bile skupe“, smatra Jakovina.

Povodom svoje knjige „Budimir Lončar: od preka do vrha svijeta“ kaže da ona pokriva celokupan njegov život. Objašnjava zašto je on bio drugačiji diplomata, ambasador i ministar spoljnih poslova.

„Zbog toga što se oblačio nešto bolje, urednije, ispao je iz socijalističkog sivog odela, jeftinijeg kvaliteta. To je jedan od elemenata koji čine diplomate, možda je bio najjaći u jugoslovenskoj diplomatiji u planiranju, onome što se dešava. Lončar je u jugoslovenski konzulat došao pre rata na Korejskom poluostrvu. U delu medija on je sveden na pitanje embarga, u trenutku kada zemlja više nije postojala, deo porodice mu odstaje u Beogradu, a on je otišao u SAD, najbolje se ilustuje kako je teško i kad se dolazi iz najvišeg ešalona, menja 13 adresa u Njujorku, kada postaje izaslanik u UN“, kaže profesor Jakovina.

Kaže da je Lončar, koje se Jugoslavija raspala pred očima, taj slom doživeo i kao vlasititi neuspeh.

„Svi su to mogli da dožive kao vlastiti poraz, diplomate ne kritikuju stvarnost, diplomata treba najbolje da prezentuje zemlju u međunarodnim krugovima, nije naricao nad sudbinom, sabrao je dva i dva, i krenuo u drugi život“, rekao je profesor.

Profesor kaže da u današnje vreme, sve može da postane spin pa i činjenice i da on jako dugo živi sa tim.

„Proizvod svega toga ne bude ništa dobro, to su dnevne koristi. Nismo se makli, rezultati su porazni, poslednji smo u mnogim parametrima, to je bilo i pre Drugog svetskog rata, ali onda se pokazalo da se može bolje, da se izvozi znanje, razvija vakcina. Postojalo je nešto što danas izgleda neverovatno, došli smo do tačke da raspravljamo da li je korona istinita, regresija je gotovo često neobjašnjiva“, rekao je Tvrtko Jakovina.

Komentari

Vaš komentar