Jakšić: Ne treba se igrati sa francusko-nemačkim predlogom, pretnje su ozbiljne

Vesti 01. mar 202321:28 14 komentara
N1/arhiva

Novinar Boško Jakšić izjavio je, na tribini "(Ne)zavisnost Kosova - mitovi ili realnost", da se ne treba igrati sa francusko-nemačkim predlogom, jer su pretnje ozbiljne - prekid evropskih integracija i povlačenje investicija, što bi vodilo u siromašenje zemlje i socijalne nemire.

Pročitajte još

On je rekao da je situacija oko toga šta se 27. februara dogodilo u Briselu konfuzna, jer je poruka evropskih zvaničnika da su i Beograd i Priština prihvatile plan kao široki okvir, a onda je Vučić sinoć rekao šta je to što on neće.

Jakšić je istakao da je Vučić rekao da neće priznati Kosovo, ali da to niko od njega nije ni tražio, jer je svima jasno da bi priznanje za bilo kog političara u Srbiji bilo političko samoubistvo, ali da je članstvo u UN druga stvar i da se to jasno traži evropskim planom.

Kako je rekao, Vučić deluje kontradiktorno, ili se nije saglasio sa predlogom, ili se saglasio, a njegova sinoćna izjava je za srpsku javnost koja ga optužuje za kapitulaciju.

Bešlin: Moj deka je živeo više nego što je Kosovo bilo u Srbiji

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je Kosovo ušlo u sastav Srbije 1913. godine i to pobedom u ratu, ratnim zločinima i međunarodnom konferencijom, a da je „otišlo“ 1999. godine, gubitkom u ratu, ratnim zločinima i voljom velikih sila.

„Moj deka je živeo više nego što je Kosovo bilo u Srbiji. Kako je došlo, tako je i otišlo – ratom, ratnim zločinima i voljom velikih sila“, poručio je Bešlin.

Ilić: U Srbiji ne postoji prostor za diskusiju

Pisac Dejan Ilić ocenio je da se dogovor treba prihvatiti samo ako se smatra moralno ispravnim, a da bi se znalo da li je rešenje ispravno ili ne, o njemu se mora razgovarati, ali da u Srbiji ne postoji prostor za diskusiju i da je u takvoj atmosferi nevažno ko šta misli.

Kako je rekao, potreban je trajni dogovor, a on se ne može postići pod pritiskom.

Ilić je dodao da smatra ispravnom pretpostavku da Kosovo treba da bude nezavisno, ali da razume i one koji to ne misle, kojima je Kosovo deo identiteta i kojima je lakše da postoji privid da je ono tu, nego da nije.

Todorović: U Srbiji nije bezbedno da se govori da je Kosovo nezavisno

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović rekla je da je Srbiji potreban unutrašnji dijalog koji često izostaje.

Dodala je da u Srbiji „nije bezbedno da se govori da je Kosovo nezavisno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare