Jakšić o dolasku Brnabić: Kada je Priština nezadovoljna – ne odobrava posete

Vesti 05. sep 202218:23 4 komentara

Nekadašnji odbornik GI SDP koju je predvodio Oliver Ivanović, Marko Jakšić, rekao je komentarišući posetu premijerke Ane Brnabić Kosovu, da ljudima sa Kosova uvek znači kada ih bilo koji zvaničnik Republike Srbije poseti. "Poseta se desila posle velike krize, koja se na Kosovu nije dešavala od 2004. i 2008. godine. Nažalost, od kada ove vlasti pregovaraju u Briselu i od kada zaključuju sporazume svaka poseta premijera je usledila nakon nekih dogovora na štetu lokalnog stanovništva, nije nemoguće da je to i ovoga puta slučaj. Kada je Priština nezadovoljna ona ne odobrava ovakve posete. Ova poseta se desila posle usmenog dogovora Kurtija i Vučića u Briselu, u vreme kada je stupila na snagu Kurtijeva jednostrana odluka", istakao je on u Danu uživo N1.

Kaže da su poruke od premijerke „simoblične i pomirljive“ i objašnjava šta je prema njegovom mišljenju bio cilj posete.

„Verovatno ispunjavanje očekivanja međunarodnih posrednika. Tenzije u julu su bile izuzetne, na ivici možda čak i oružanog sukoba, posrednici su tražili da se relaksira situacija na terenu, tome služi poseta. Premijekra nijednom nije došla u Kosovsku Mitrovicu, to što kaže da joj je bio zabranjen ulaz – nije tačno. Zahtev se podnosi nekoliko dana pre nego što se desi poseta, niko nije imao trajnu zabranu ulaska na Kosovo od strane prištinskih vlasti“, rekao je Jakšić.

Povezane vesti:

Uoči posete, premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da premijerka Srbije Ana Brnabić može da dođe na Kosovo da vidi koliko je Kosovo demokratska država. Jakišić ističe da je Kurti neiskren čovek i političar i da takve izjave služe populizmu, koji je, kako je naveo, ništa manji od populizma Aleksandra Vučića.

„On lepo priča, a u praksi primenjuje najrigidnije metode, kada bih rekao da se porede sa fašizmom ne bi pogrešio. Kurti pokušava da se predstavi kao civilizovani i demokratski lider, on je daleko od toga, osim njegovog cinizma ne vidim ništa drugo, praksa pokazuje na terenu nešto drugo. Kurti je populista koji u najtežoj situaciji na Kosovu priča samo o ratnim zločinima i severu Kosova, pojavi se nekad i reciprocitet sa Srbijom. Često dajem taj primer – litar ulja je bio 1,30 sada je 4 evra. Ta izjava koju je dao Kurti služi za njegov populistički nastup, da se prikaže kao demokratski lider na Balkanu, što nije“, kazao je sagovornik N1.

Navodi da su slično pismo, poput onog koje je primio predsednik Srbije Alekandar Vučić, primili i Aljbin Kurti, a verovatno i Vjosa Osmani, predsednica Kosova.

„Interesovanje Nemačke i Francuske je vezano za Ukrajinu, žele brzo rešenje na Kosovu, mislim da do nekog opipljivog napretka ne može doći. Pozicije Beograda i Prištine su dijametralno suprotne, Kurti želi da pregovara samo o priznanju, srpska strana nema drugu opciju nego da se drži Ustava, u tim stavovima prostor za dogovor ne postoji. Moguće da se u Briselu brzo dogovore oko nestalih ili tablica, ali u veći napredak sumnjam. Dok se nešto drastično ne promeni u Kurtijevim stavovima, Aleksandar Vučić je spreman na kompromis, Kurti je rigidniji, ide u Brisel samo da pregovara o priznanju Kosova, bez obzira na Nemačku i Francusku sumnjam da će se nešto desiti, samo ako se Amerika uključi, ovako – teško“, naveo je on.

Dodaje da Srbi sa severa neće učestvovati u preregistraciji, osim ako ih na to ne prisli Beograd i da su odlučni su da se suprotstave tom procesu.

„Stotinak preregistrovanih do 31. oktobra ce biti ogroman uspeh za Kurtija, Srbi su sve sporazume prihvatili pod pritiskom Beograda. Ne bi me iznenadilo da se za dva meseca pronađe kompromisno rešenje, verujem da je moguće da dođe do toga jer je međunarodna zajednica svesna onoga od 31. jula u Mitrovici, spremni su da preduprede bilo kakvo nasilje. Ako međunarodna zajednica hoće mir na Kosovu, vršiće pritisak na obe strane. Tablice nisu problem, ali predstavljaju simboličnu vezu sa ostatkom Srbije“, zaključio je Marko Jakšić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare