Jakšić: Oštrijeg konflikta neće biti, jer Vučić i Kurti znaju dokle mogu da idu

Vesti 26. avg 202213:11 10 komentara

"Kada Gabrijel Eskobar kaže da očekuje da do kraja meseca bude nađen način da se Srbima sa severa ne promeni svakodnevni život i da ne budu opterećeni dodatnim procedurama to zvuči ohrabrujuće i nagoveštava da su se Amerikanci odlučnije angažovali u Prištini", smatra spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u Beogradu izrazio uverenje i nadu da Srbi na severu Kosova neće videti nikakvu promenu u svojim životima 1. septembra, za kada vlada u Prištini najavljuje početak primene mera reciprociteta. Posle sinoćnih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Eskobar je jutros novinarima rekao da je njegova nada da Srbi na severu Kosova „neće suštinski postati gosti u svojoj zemlji“, da će „biti priznati kao legitimni državljani i Srbije i Kosova“ i da će „nastaviti mirno da žive“.

POVEZANE VESTI:

„Zanimljiva konstatacija da će Srbi sa severa biti priznati kao legitimni državljani i Srbije i Kosova. Da li je to neka najava dvojstva, koje bi se primanjivalo i na tablice i na dokumenta. To još ne znamo, moglo bi da bude, barem za neko izvesno vreme kako bi se snizila tenzija, što je bio cilj američkog i evro posrednika. Naravno da konflikta oštrijeg neće biti, ne samo zato što je KFOR pojačao prisustvo, već mnogo više zbog toga što i Vučić i Kurti znaju dokle mogu da idu, bez obzira na oštru retoriku i nepopustljivost“, dodaje Jakšić.

On smatra da se na neki način vraćamo u vremena stabilokratije, da je glavno obezbediti da ne dođe do konflikta, a onda videti kako će se rešavati druga pitanja.

„Ako se zapelo o dva tako bizarna pitanja kao što su tablice i dokumenta, kako onda doći do konačnog sporazuma gde su stavovi dijametralno različiti. Bez obzira da li će biti pronađeno rešenje u narednih pet dana, veoma je važno da strane to ne dožive ni kao pobedu ni kao poraz. Ovo je samo jedna etapa u pregovorima, a čekaju ih mnogo ozbiljnija pitanja. Ono što ide u prilog Beogradu je što je Eskobrar govorio da sva pitanja iz Briselskog sporazuma budu sporvedena, uključujući i Zajednicu srpskih opština, a kada o tome govore Amerikanci to dobija na težini i čini mi se stvara novu platformu za buduće pregovore“, smatra spoljnopolitički analitičar.

Jakšić navodi da su, otkako je Bajden ušao u Belu kuću, popravljani odnosi EU i SAD, kao i da se jedan od pravaca koordinacije spoljne politike tiče Balkana i dva goruća pitanja – Kosovo i BiH.

„Vidimo na delu pojačani američki angažman što je dobro, posle svih godina u kojima možemo da govorimo o bezidejnosti EU, ja više verujem Amerikancima koji kada se prihvate nekog posla žele i da ga reše. Čini se da je Kosovo u konteklstu ukrajinskog rata dobilo na značaju, pa smo čuli i da je Entoni Blinken spreman da se agažuje“, kaže Jakšić.

Poručuje da će obe strane morati da se pomire sa činjenicom da nemaju sve.

„U Prištini je otežavajuća okolnost što šef evro diplomatije i izaslanik dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo, s druge strane Beograd mora da prihvati da su umešani Amerikanci, koji ponavljaju da je jedino repšenje međusobno priznavanje. Postoji manevrarski prostor i otežavajuće okolnosti, ali to zavisi od dobre volje pregovarača. Stičem utisak da i Vučiću i Kurtiju odgovara status kvo, jer ovakvu situaciju koriste da se prikažu kako spasioci svojih nacija i podižu politički rejting“, rekao je Jakšić.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare