Jakšić: Vučićev govor u UN predstavlja udaljavanje od EU i zapadnih vrednosti

Vesti 22. sep 202220:41 85 komentara

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini UN je apsolutni izraz politike koja se ovde vodi već duže vreme, a to je politika udaljavanja od Evropske unije i zapadnih vrednosti, ocenio je novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, gostujući u emisiji "Iza vesti" TV N1.

Jakšić je precizirao da to ne mora nužno da znači i približavanje Rusiji, i da je u Vučićevom govoru bilo elemenata balansa, ali da je, ako bi se merilo „na apotekarskoj vagi“, u njemu bilo mnogo značajnije kritike Zapada, nego Istoka koje su se, kako je ukazao, svele na to da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa i Ukrajine.

POVEZANE VESTI:

Jakšić je podvukao i da se između ruske invazije na Ukrajinu i situacije na Kosovu, ne mogu praviti paralele, jer se, iz vizure Zapada, nezavisnost Kosova tumači kao završna faza raspada Jugoslavije, za razliku od Ukrajine, gde se SSSR raspao pre dve decenije, i gde je ruska invatija jedan sasvim novi simptom.

„Svi pokušaji povlačenja paralela između Kosova i Ukrajine u suštini odražavaju želju Istoka, odnosno Kremlja, da se napravi to poređenje“, mišljenja je Jakšić.

Dodao je i da pozivanje na 1999. godinu nije jedina Vučićeva referenca na prošlost, i podsetio je da je predsednik nedavno „odbio da primi pismo zapadnih emisara“, što ga, kako je rekao, neodoljivo podseća na Slobodana Miloševića koji je svojevemeno odbio da od ambasadora SAD primi pismo američkog državnog sekretara Džejmsa Bejkera.

„Odbiti to pismo da primite je jedan gest nepotrebne diplomatske neposlušnosti (…) Takvi gestovi se negde knjiže“, upozorio je Jakšić.

Dodao je i da se Srbija tvrdoglavo drži neutralnog kursa, bez ozira na to što se događaji oko nas retorički menjaju, i podsetio na reči Vinstona Čerčila da nije važno da li je neka zemlja neutralna, već na čijoj je strani neutralna.

„Srbija je neutralna na strani Istoka“, ocenio je Jakšić.

Srbija propušta priliku da „kapitalizuje“ na Zapadu

Dodao je, međutiom, da ukrajinska kriza istovremeno potencira koliko je važna Srbija na Balkanu, kao i da bez nje nema mira u regionu.

Srbija, kako je rekao, danas ima ozbiljnu šansu da „kapitališe na Zapadu“, ali to ne čini.

„Zašto ne insistiraju kod Amerikanaca da se ponašaju kao u vreme Informbirao, kada je Amerika, ne samo oružjem, nego i na druge načine, Jugoslaviji dala 400 miliona dolara, što su tada bile milijarde.

„Zašto taj kapital ne iskosrtitmo na taj način. Mi samo pričamo o benefitima od ruskog gasa, a neke moguće benefite koji bi bili od geostrateškog značaja ne koristimo“, upitao je Jakšić.

„Kurti je u mnogo boljoj poziciji“

Govoreći o dijalogu Beograd i Prištine, Jakšić je rekao da je dobro što je Amerika pojačala svoj angažman, ali je upozorio i da ne možete istovremeno da se oslanjate na Ričarda Grenela koji je deo bivše administracije Donalda Trampa.

„To su pucnji u sopstvene noge. Vi tražite partnere u sadašnjoj administraciji, bez obzira da li vam se ona dopada ili ne. Ali to su pragmatski koraci, tako se vodi politika, a ako hoćete da tugujete ili žalite, onda treba da napravite diplomatski parastos za Trampa, na kojem će Vučić da govori“, poručio je gost „Iza vesti“

Ukazao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti, s druge strane, u mnogo boljoj poziciji zato što, kako je rekao, vodi politiku koja je usaglašena sa sadašnjim okolnostima u svetu.

„Igranje na dve adrese – Mosvku i Vašington – ne donosi ništa. Štaviše, može da donese štete i od Vašingtona i od Moskve, kada dođe odsudniji trenutak, a veoma smo njemu blizu“, rekao je Jakšić, ističući da Srbiju nijedna strana ne doživljava kao iskrenog i pouzdanog partnera.

„Minimalno vremena imamo, sitacija se zaoštrava. Politički, na globalnom nivou je u predsoblju ozbiljnog konflikta. Ovo je definitivno novi hladni rat, ali smo u predsoblju jednog globalnog konflikta. U takvoj olovnoj sobi nema više prostora za manevar, poslednji je čas da se Srbija opredeli“, upozorio je Jakšić.

„Ako ne rešimo Kosovo, ne čeka nas svetla budućnost“

I upravo je Kosovo, prema njegovom mišljenju, eklatantan primer nedonošenja odluka. Jakšić je podsetio da je posao predsednika Vučić da smišlja rešenja, a on „na svakoj drugoj konferenciji za medije pita novinare – a šta bi vi radili.“

Jakšić je rekao i kako se nadao da bi kompromisno rešenje moglo da bude da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, ali bez formalnog priznanja Srbije, ali da Vučić sada decidno kaže da ni to ne dolazi u obzir.

„Ja ne vidim svetlo na kraju tunela. Kosovo je alfa i omega domaće politike. Ono je omogućilo rast kleronacionalizma i rast uticaja Rusije. Ako ne rešimo Kosovo, nas ne čeka nikakva svetla budućnost“, zakljućio je Jakšić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare