Jakšić: Žuti karton američke administracije Vučiću zbog organizovanog kriminala

Vesti 19. maj 202314:27 26 komentara
TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Politički komentator Boško Jakšić je izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio žuti karton od američke administarcije zbog povezanosti s organizovanim kriminalom i korupcijom.

Jakšić je rekao da je na Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata konstatovana Vučićeva odgovornost zbog povezanosti srpskih vlasti s korupcijom i organizovanim kriminalom.;

„Potvrdom tačnosti pisanja Njujork tajmsa o kriminalu i korupciji u Srbiji Vučić je od američke administarcije dobio žuti karton. Američke diplomate i senatori su stavili do znanja da njihove službe imaju dovoljno podataka o vezama srpskih vlasti s organizovanim kriminalom“, ocenio je Jakšić.

Prema njegovim rečima Vučiću je upućena „skrivena poruka“ da američka administracija ima mnogo više saznanja i dokaza o organizovanom kriminalu u Srbiji, nego što je na tu temu objavio Njujork tajms.

„Oni su Vučiću uputili ozbiljnu opomenu i, kako su najavili, u narednom periodu će testirati predsednika Vučića. Sada je lopta prebačena u Beograd, pa ćemo videti kako će se Vučićeva vlast ponašati. Pritisak na Beograd po pitanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala će se znatno više pojačati“, rekao je Jakšić.

Na pitanje da li Vučić, posle optužbi iz američkog Senata, ima kredibilitet da predstavlja Srbiju na međunarodnoj sceni, Jakšić je rekao da su međunarodni odnosi često cinični.

„Američka administarcija sarađuje čak i sa saudijskim prestolonaslednikom koga je CIA direktno povezala s ubistvom novinara u Turskoj. Saradnja s Vučićem neće biti prekinuta, ali se očekuje da on bude konstruktivniji pre svega kada je u pitanju implementacija Briselskog i Ohridskog sporazuma o Kosovu, a da ga ne bi sačekali novi izveštaji CIA i FBI“, ocenio je on.

Upitan da li se može očekivati započinjanje efikasnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji Jakšić je kazao da su SAD imenovale diplomatu Džejmsa O’Brajana za šefa Ureda za borbu protiv korupcije širom sveta.

„Time je stavljeno do znanja da će borba protiv korupcije biti veoma visoko plasirana na agendi američke politike i prema Zapadnom Balkanu“, rekao je komentator.

Na pitanje da li će Vučić biti primoran da sankcioniše i svoje bliske saradnike koji se povezuju s organizovanim kriminalom i korupcijom Jakšić je naveo da Vučić više neće moći da igra na kupovini vremena.

„Vučić svoje pretorijance nagrađuje za lojalnost, tako što im dozvoljava da uđu u razne koruptivne i kriminalne radnje. Međutim, suočen s ovim pritiskom iz SAD, ako na bilo koji način bude ugrožena njegova politička budućnost i vlast, on će biti spreman da nekog od svojih saradnika žrtvuje“, rekao je Jakšić.

U odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata održan je pretres posvećen politici administracije predsednika Džozefa Bajdena prema Zapadnom Balkanu.

Predsedavao je demokratski senator Bob Menendez, a na pretresu su svedočili savetnik državnog sekretara Derek Šole i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan.

Kako je preneo Glas Amerike, na pitanje Menendeza savetniku državnog sekretara Šoleu o „veoma optužujućem“ tekstu o sprskom predsedniku Vučiću u magazinu Njujork tajms, Šole je rekao da administracija veruje da je izveštavanje Njujork tajmsa „kredibilno“, ali da ne može da govori o detaljima iz članka.

Menendez je pitao da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom imajući u vidu obelodanjene podatke, na šta je Šole odgovorio da to mora da testira.

„Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti“, rekao je Šole.

Njujork tajms je objavio nedavno tekst o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ali i vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka sa državnim rukovodstvom, što se dešava uporedo s dolaskom na vlast Srpske napredne stranke i Vučića 2012. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare