Janjić o povratku Srpske liste: Oslabljena pregovaračka pozicija Vučića i Srbije

Vesti 17. nov 202212:54 7 komentara
N1

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da nenajavljeni povratak Srpske liste u Skupštinu Kosova govori da je oslabljena pregovaračka pozicija Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanju krize na Kosovu.

Janjić je agenciji Beta kazao da je Vučić odlučio da Srpsku listu vrati u kosovske institucije kako bi se odložili lokalni izbori na severu Kosova zakazani za 18. decembar.

Povezane vesti

„Vučić je shvatio da njegovi potezi u poslednjih desetak dana, kada je u pitanju napuštanje kosovskih institucija kao i dizanje tenzija pričama o dronovima, nisu urodili plodom. On je u razgovorima s predstavnicima zemalja Kvinte prihvatio da vrati Srbe u kosovske institucije, a da se zauzvrat odlože lokalni izbori u opštinama na severu Kosova i da se odloži sprovođenje odluke o preregistraciji vozila“, ocenio je Janjić.

Po njegovim rečima, povratak Srpske liste u kosovske institucije biće prilika i da se ta stranka „očisti odi kadrova“ čijim su radom bili nezadovoljni srpski narod i međunarodna zajednica.

Dodao je da predstoji „razlaganje“ Srpske liste i da će njihovi predstavnici izaći na lokalne izbore.

Janjić smatra da će se Srpska lista vratiti i u Vladu Kosova, „što će biti veliki šamar svemu onome što je Vučić radio i govorio u poslednjih mesec dana“.

„Vučić nije uspeo da napravi institucionalni vakuum na Kosovu. Sada mora da vraća Srbe u institucije da bi izbegao lokalne izbore na severu“, smatra Janjić.

On tvrdi da je Beograd „pucao topom na komarce“.

„Reakcija na provokaciju Aljbina Kurtija o meri reciprociteta kada su u pitanju registarske tablice je bila žestoka. Beograd je izvukao Srbe iz svih kosovskih institucija, pa čak i iz policije. Očigledno je da su članice Kvinte izvršile pritisak na Kurtija da odloži sprovođenje odluka na severu Kosova, a na Vučića da vrati Srbe u institucije“, kazao je Janjić.

Po njegovim rečima, jedina dobra vest s Kosova je to što u ovom trenutku nijedna strana nema snage da izazove nemire.

„Loša vest je da je pregovarački integritet Srbije, nakon odluke o napuštanju institucija, opao“, zaključio je Dušan Janjić.

Novi poslanici Srpske liste položili su danas zakletvu u Skupštini Kosova.

To je deset kandidata koje je nedavno predložila Centralna izborna komisija (CIK). Bivše poslanika Slavka Simića zamenio je Milan Kostić, Igora Simića – Zoran Maksimović, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović.

Poslanika Branislava Nikolića zamenio je Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević zamenio je Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Prethodni poslanici Srpske liste su kosovskoj Skupštini 7. novembra ;vratili svoje mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji vozila na severu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare