Janjić o stanju na prelazima: Opasna igra obe strane, Lajčak se pogubio

Vesti 20. sep 202113:42 > 15:46 24 komentara
Merdare, Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice
N1

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je trenutna situacija na administrativnim prelazima sa Kosovom posledica "opasne igre" koju "igraju" Beograd i Priština, a da će najveću cenu platiti poslovni ljudi i obični građani. On je konstatovao da obe strane nisu poštovale sporazume, kao i da je Kurti odgovorio merama reciprociteta koje će još više produbiti sukob. Janjić je ocenio da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nije bio sposoban da spreči najnoviju eskalaciju sukoba.

„Ovo podseća na 2011. godinu, 2012. i 2013. Mesto na kome se dešava je jedan od administrativnih prelaza koji je izgoreo, i on služi za zaoštravanje odnosa između Prištine i Beograda kad kome to zatreba. Ovoga puta to očigledno treba i jednima i drugima. I izbori su tu, i jedni, i drugi“, ocenio je Janjić.

Prema njegovim rečima, Sporazum iz 2016. godine na koji se Priština poziva prilikom odluke o sprovođenju reciprociteta, predviđa da je normalno da se upotrebljavaju tablice jednog i drugog entiteta.

Povezane vesti

„Srbija je odbijala RKS (kosovske) tablice, zbog toga su KS tablice produžavane, ili bile tolerantne. To je bilo tako sve dok Kurti nije došao prvi put na vlast. Tada je suspendovao takse, a uveo paket mera o reciprocitetu, gde ima i deo o tablicama. Konkretno, RKS tablice ne mogu da se voze, pa i Albanci i Srbi menjaju tablice. I to je maltretitanje, istakao je gost N1.

Dodaje da je u ovoj situaciji „opasna igra EU i Miroslava Lajčaka“.

„Oni se prave da ne vide ključnu stvar. To da Srbija ne izvršava deo oko tablica i carinskog pečata, o tome se ćuti“, navodi Janjić i ističe da postoje i „paralelne opštine, o kojima se takođe ćuti“.

„Eu je stvorila iluziju kod političara da mogu da rade šta hoće. S Kurtijem ima jedan problem. Njegova politika reciprociteta je opasna. To nije politika normalizacije. To je politika ‘oko za oko, zub za zub’. I prosto je fascinantno koliko Lajčak i Borel ne smeju da prigovore Kurtiju“, smatra on i dodaje da „reciprocitet nikada nije vodio u mir“.

N1

Svi su znali da će do ovoga doći

Ukazuje da su „svi znali“ da će do ovoga doći, od međunarodnih predstavnika do policija Srbije i Kosova.

Podseća i da počinju kampanje za izbore, kao i da to koriste Kurti i Rakić.

„Još od doba Tadića, to su bili fingirani sukobi. Organizovani, pa onda malo izmaknu kontroli, pa se malo vrate… To je opasna igra, to moram da kažem. Opasna igra obe strane, sa policijom i vojskom. Pretpostavljam da će se prvi talas krize rešiti diplomatijom“, kazao je Janjić.

Na pitanje da li Lajčak može da reši ovu situaciju, odgovara odrečno i naglašava: „On da je mogao, ne bi ovo dozvolio“.

„Bio je tri dana na Kosovu. Umesto da radi prevenciju, on se pogubio. On skraćuje posetu Beogradu, i ne interesuje ga šta ima da kažu poslovni ljudi, koji najviše stradaju… To je sužavanje fokusa, samo na vlast“, napominje Janjić.

On ocenjuje da „EU mora konačno da zauzme stav, hoće li normalizaciju, ili reciprocitet“.

Janjić je naglasio da u trenutnoj situaciji Srbija nije poštovala Briselski sporazum, a da je Kosovo odgovorilo neadekvatnom politikom reciprociteta.

Direktor Foruma za međuetničke odnose je najavio novo zaoštravanje odnosa ukolko Aljbin Kurti pokrene pitanje postojanja paralelnih opština.

„Ovo je početak jedne ozbiljne krize. Brine način na koji je Lajčak reagovao… On je morao da opomene Kurtija da evropske vrednosti nisu reciprocitet. Da evropska vrednost nije rat, nego mir“, zaključio je Janjić.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare