Janjić: Sastanak u NATO važniji za Srbiju od onog u Briselu

Vesti 16. avg 202218:42 30 komentara

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da je "sastanak u NATO sutra za Srbiju važniji nego prekosutra sa Lajčakom ili ko je već tamo". "Za budućnost Srbije je to jako važno, to će biti pravi odgovor na pitanje Njujork Tajmsa da li Srbija ide ka Rusiji ili NATO. Šansa je da se konačno i na Zapadu shvati da Srbiji treba ponuditi jasan izbor - idete u NATO ili ne", rekao je Janjić u emisiji Dan uživo.

Kako je rekao Janjić, „teško je recenzirati pisanje Njujork Tajmsa, alli dalo bi se tu da im se nešto kaže“.

„Ne treba nikad da zaborave da je sukob u Evropi Ukrajina Rusija otvoren i da je to prva lekcija. Da li Rusija želi da otvori drugi front ili nastavlja šta je radila prethodnih deset godina, da koristi uticaj na Zapadnom Balkanu da pokaže evidentne slabosti EU i NATO“, kaže on i dodaje da „Rusija koristi i Srbiju, ali i strukture u drugim balkanskim državama“.

Pročitajte još

Podsetio je na događaje na Kosovu od pre par nedelja i rekao da je „ta dramatizacija, destabilizacija počela famoznom izjavom Vučića da on zna da će biti Oluje u oktobru“.

„Pojavilo se nešto što u Srbiji ne postoji, opozicija albanska koja je rekla ne ratu, Čitaku, PDK, LDK i nekoliko parlamentaraca iz Kurtijevog Samoopredeljenja, sad se priključio i Haradinaj kome je teško da kaže ne ratu, ali je rekao ne energetskoj krizi. Shvatilo se barem u NATO da se ne ponovi priča od prošlog puta, opet tablice pa barikade, pa ruski ambasador postrojava srpsku policiju i vojsku, da se to sve ne bi ponovilo, oni su iskoristili Radoičića i napravili probu i sveli nivo komunikacije na Generalštabove, što je jako dobro što znači da su se prizvali pameti. Glavni problem je da je još u februaru SB uz rusko učešće utvrdio da se Balkan, posebno BiH i Kosovo nalazi u kritičnoj fazi destabilizacije i da prete oružani sukobi“, kaže.

Janjić kaže da je za njega „sastanak u NATO sutra za Srbiju važniji nego prekosutra sa Lajčakom ili ko je već tamo“.

„Došlo se do tačke da se moraju uspostaviti neka pravila komunikacije između Srbije i NATO, najbolje da to bude paket bezbednosnih akcija, smatram da je ovo poslednja šansa Vučiću da iz defanzivne pređe u proaktivnu politiku. Da on kandiduje bezbednosni paket, ako Srbija to ne uradi, drugi nemaju interes da to urade. Za budućnost Srbije je to jako važno, to će biti pravi odgovor na pitanje Njujork Tajmsa da li Srbija ide ka Rusiji ili NATO. Šansa je da se konačno i na Zapadu shvati da Srbiji treba ponuditi jasan izbor – idete u NATO ili ne“, kaže Janjić.

O saopštenju EEAS je rekao – „i slepa kokoš ubode neko zrno“.

„To saopštenje je zaista bilo potrebno. Rekli su visoki zvaničnici, samo što nisu imena naveli, potrebna je ta odgovornost“, smatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare