Janjić: Sever Kosova može automatski zapaliti sukobe u tri zemlje

Vesti 09. dec 202220:3338 komentara

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu u razgovoru za N1 Sarajevo ocenio je da je na severu Kosova "urgentna situacija" koja može "automatski zapaliti sukobe u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori". Dodao je da je ovo trenutno "mala vatra koja se može ugasiti sa malo peska, ali nigde ne vidimo taj pesak".

Povezane vesti

Na pitanje šta je bio cilj akcije tokom koje su pripadnici Kosovske policije ušli u severni deo Mitrovice, Janjić kaže:

„Ovo je apsolutno očekivan razvoj događaja i nije vredelo što se na njega upozoravalo još od oktobra 2021. Sve vreme prisustvujemo vrlo opasnom igrokazu u kojem učestvuju gotovo svi. To je igrokaz koji smo gledali kada su počeli ratovi u Jugoslaviji. Znalo se da ako Vučić povuče Srbe iz kosovskih institucija da je uspostavljena neka nova realnost. Priština nije priznala taj potez. Slično se dešavalo i Miloševiću koji takođe nije priznavao realnost. Nijednog časa nismo saznali da li je bilo razgovora o tome kako će se garantovati sigurnost izlaskom Srba iz policijskih snaga i ojačavanjem ‘srpskih formacija’, kako se već zovu, jer one postoje i to je realnost“, rekao je Janjić.

On je naglasio da se izbori na severu Kosova najavljeni za 18. decembar neće održati. „Srbija se sada ne može povući dok se ne razgovara o mehanizmima povratka Srba u institucije ili će da prave paralelne institucije. Ili će se ići korak dalje“, kaže.

Janjić dodaje da ne zaslužuje komentar najava iz Beograda da se razmišlja o povratku vojske Srbije na Kosovo.

„Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković doliva ulje na vatru koja već gori. Takvi ljudi moraju biti sklonjeni pod hitno jer svojim nastupima rade pogrešan posao. Pogrešno je u ovom momentu dok traje ukrajinski rat, i sve je veća izolacija Srbije, da se dođe da mora intervenisati NATO. Mora se povesti racionalan razgovor Vučića, Kurtija, NATO-a i Kontakt grupe koje zasad spavaju. Evropska unija nešto glumata. Jako je urgentna situacija i može se zapaliti region. Zbog toga zaslužuje veću pažnju“, naveo je Janjić.

Na pitanje kako misli da se može zapaliti region, odgovara:

„Svi znamo gde se nalazi sever Kosova. To je deo nekadašnjeg istorijskog Sandžaka. Direktno je povezan sa severom Crne Gore i preko Foče sa Bosnom i Hercegovinom, da ne govorim o međuetničkoj liniji. Ko to ne zna ja mu ne mogu crtati mapu. To je regija koja automatski pali sukobe u ove tri zemlje. U Srbiji bi pokrenulo etnonacionalnu podelu, u BiH povlači aspiracije Dodika i ostalih da izađu i imamo već nestabilnu situaciju u Crnoj Gori kojoj samo još ovo treba“.

Dodaje da je realno i poželjno da dođe do smirivanja situacija, i može se rešiti kada Kontakt grupa bude govorila jednim jezikom.

„Moraju biti jasna demonstracija snage, ali ne od Kosova ili Srbije. Nova realnost je da su Srbi napustili kosovske institucije i nisu u situaciji da se nešto pitaju. Njihova politička volja je usmerena ka autonomiji ili ka odvajanju. Zašto se ne dešava smirivanje situacije? Možda ima igrača u Kontakt grupi kojima odgovara da se deo sukoba prenese ovde, da ne bi doživeli preveliko opterećenje preko Ukrajine. Vrlo je delikatna situacija. Ovo je mala vatra koja se može ugasiti sa malo peska, ali nigde ne vidimo taj pesak“, zaključuje.

Komentari

Vaš komentar