Janjić: Uhapšena četvorica Albanaca zbog krađe u crkvi, jedan pobegao

Vesti 08. feb 202120:43 0 komentara
Sava Janjić
Izvor: N1

Arheološki ostaci u isposnici svetog Petra Koriškog kod Prizrena ukradeni su pre nekoliko dana, zbog čega su uhapšena četvorica Albanaca, ali je jedan tokom transporta pobegao, izjavio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, pozivajući se na zvanični izveštaj Kosovske policije.

Iz policije u Prizrenu su za Kossev potvrdili da se krađa dogodila, ali nisu saopštili detalje.

Kako se navodi u izveštaju policije koji je otac Sava objavio na Tviteru, četvorica Albanaca uhapšena su 4. februara pod sumnjom da su, koristeći detektore za otkrivanje metala, pronašli i ukrali sedam olovnih ploča, koje imaju arheološku vrednost, a potom su ih prodali.

Odlukom tužioca osumnjičenima je određen četrdesetosmočasovni pritvor, ali u pritvoru nisu svi, jer je jedan uspeo da pobegne iz policijskog automobila.

Janjić je poručio da je objektima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji potrebna hitna zaštita.

„Objekti naše Crkve koji nisu u većinskim ili naseljenim srpskim sredinama godinama su izloženi vandalizmu i krađi. Isposnica svetog Petra je i ranije bila na meti lopova, a reč je o najvećoj srednjovekovnoj isposnici, gde se i pored skrnavljenja još mogu videti freske“, kazao je otac Sava.

U pokušaju da sazna nove detalje o ovom slučaju Kossev je kontaktirao portparola policije u Prizrenu, koji ih je uputio na koordinatora za operativu tog regiona Fadilja Gašija.

Gaši je potvrdio da je slučaj registrovan i zamolio je da ga pozovu sutra, kada će imati više informacija o samom slučaju i istrazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!