Janko Baljak podneo ostavku u svim telima FDU zbog imenovanja Vučićeve savetnice

Vesti 07. dec 202115:06 > 15:56172 komentara
N1/arhiva

Reditelj Janko Baljak saopštio je da podnosi ostavku na sva mesta u telima gde je angažovan kao profesor FDU, nakon, kako je rekao, "neverovatne vesti da je Suzanu Vasiljević Vlada Republike Srbije postavila na mesto članice Saveta FDU".

„Nisam više član Senata Univerziteta umetnosti. Podnosim ostavku i na mesto člana Umetničkog veća FDU. Ne mogu da prihvatim ideju da budem u nekom od ovih tela u trenutku u kome medijska savetnica Aleksandra Vučića odlučuje o bilo čemu što se tiče mog Fakulteta“, napisao je Baljak na Fejsbuku.

Povezane vesti

Reditelj kaže da smatra izbor Suzane Vasiljević „nastavkom pogubnog disciplinovanje institucija kulture u poslednjoj deceniji“.

„Izbor Suzane Vasiljević u najvažnije telo FDU je afirmacija cenzure i autocenzure u obrazovanju budućih generacija umetnika. Zabrana novih filmova Želimira Žilnika. Gorana Markovića i Srđana Dragojevića u istom danu dovoljno strašno govori s kojom će se strašću aktuelni režim obračunavati s političkim protivnicima“, istakao je.

Kaže da „jeftini i jezivi propagandistički angažman Suzane Vasiljević kao Vučićeve savetnice u poslednjoj deceniji je u potpunoj suprotnosti sa mojim pedagoškim i moralnim uverenjima i tome kako naš Fakultet dramskih umetnosti funkcioniše“.

„Sve ono što Suzana Vasiljević radi ja učim svoje studente da je loše, pogubno i da mi kao ekipa talentovanih i motivisanih ljudi možemo i moramo bolje. Hvala svim dragim kolegama na odličnoj saradnji. Ostajem veran i nadam se inspirativan profesor na Katedri za Filmsku i televizijsku režiju“, zaključio je Baljak.

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/291770/Vuciceva-savetnica-Suzana-Vasiljevic-nova-clanica-Upravnog-odbora-FDU.html

Posted by Janko Baljak on Уторак, 07. децембар 2021.

„Ne želim da delim prostor sa Suzanom Vasiljević“

Nisam imao drugog izbora do da dam ostavku. Jednostavno, ne želim da delim isti prostor sa Suzanom Vasiljević, rekao je Nova.rs Baljak, obrazlažući razloge svoje ostavke na članstvo u svim zvaničnim telima Fakulteta dramskih umetnosti.

„Nemam drugog izbora do da dam ostavku. Osećam se nelagodno. To nema veze sa mojim nastavkom angažovanja na Fakultetu dramskih umetnosti i mojom profesurom i predavanjima, već angažovanjem u zvaničnim telima FDU. Jednostavno, ne želim da delim isti prostor sa Suzanom Vasiljević“, obrazložio je on.

Komentari

Vaš komentar