Janković: Da se zapitamo gde grešimo, kada mladi nasilje prijavljuju na mrežama

Vesti 09. jun 202217:36 > 17:4615 komentara
Izvor: N1

Svi moramo da se zapitamo gde grešimo kao društvo, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, komentarišući slučaj seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. "Želim da pozovem sve žene i devojke, potpuno je besplatan postupak pred Poverenikom, ali ga ne možemo pokrenuti po službenoj dužnosti, moramo imati zvaničnu prijavu", rekla je u Danu uživo na N1.

Arhitektonski fakultet je najavio pokretanje postupka i suspendovanje sa ispita profesora kojeg je više studentkinja na društvenim mrežama optužilo da ih je seksualno uznemiravao. Zaštitnik građana traži izveštaj i od drugih fakulteta o tome da li imaju mehanizme zaštite od seksualnog uznemiravanja. U fokusu mora biti žrtva i njeno dostojanstvo, ukazuju organizacije koje se bave ovom temom.

Kada su društvene mreže postale mesto gde mladi pričaju o tome, a ne prijavljuju zvaničnim institucijama, svi moramo da se zapitamo gde grešimo kao društvo, kazala je Janković.

POVEZANE VESTI

Ona kaže da je institucija Poverenika mesto gde se na beogradskom univerzitetu mogu obratiti ste studentkinje i studenti koji imaju slične probleme.

„Beogradski univerzitet je doneo pravilnik prošle godine, koji smo mi pozdravili, a Poverenik za ravnopravnost je unutrašnji mehanizam koji se ustanovljava tim pravinikom. Ali, mehanizmi zaštite su postojali i pre poverenika za ravnopravost na fakultetima… To treba da budu osobe od poverenja kojima se studenti mogu da obrate kada se susretnu sa nedozvoljenim ponašanjima. Neverbalni i verbalni oblici komunikacije, opaske, neprimereni pogledi, različite vrste neprijatnog ponašanja koje možete osetiti“, objašnjava Brankica Janković.

Dodaje da mehanizmi zaštite postoje.

„Da se ne stekne utisak da pre poverenika nije bilo zaštite. Zakon o zabrani diskriminacije se primenjuje već 11 godina, od 2009. A polno uznemiravanje je krivično delo… Nije samo poverenik dužan da zaštiti prava studentkinja i studenata“, kaže.

Na pitanje zašto se ćutalo pet godina da se prijavi ponašanje profesora na Arhitektonskom fakultetu, Janković kaže:

„Ja mislim da je to bio deo naše kulture i patrijarhalnog obrasca ponašanja. Tu je i ta mreža muške solidarnosti. Niko se nije usuđivao da prijavi… A da li je moguće da dekan nije ranije čuo. Moguće je. Ali, jeste potresno“, rekla je Janković.

A tu je, dodaje, i strah.

„Oni su bili u strahu, i verovatno su se poveravali međusobno, ali nije stigla nikad formalna prijava“, rekla je poverenica.

Objašnjava da je za pokretanje postupka obavezna prijava.

„Da li je nama potrebna formalna pritužba, naš zakon kaže – da. Bilo je priča studenata na Pravnom fakultetu o podvođenju, onda su me zvali i pitali – da li ste nešto preduzeli. Rekla sam hoću, ali protiv koga, morate imati podatke da biste vodili postupak… Znam, strah je veliki, zato pozdravljamo unutrašnji mehanizam da se žrtva ohrabri, pa da prijavi“, izjavila je Janković.

Ona je pozdravila reakciju dekana.

„Trebalo je da je profesor (kome se studentkinja poverila) otišao kod dekana. Da li je otišao, ja verujem da jeste. Ako studentkinja kaže da je prijavljivala a da niko nije reagovao, onda dekan mora da preduzme mere da se sankcioniše takvo postupanje. Da li su zakazali nadležni organi, videćemo, ali je adekvatna reakcija dekana da se studenkinje ne ostavljaju same, da se polažu ispiti pred komisijom, da se skloni profesor do okončanja postupka“, naglasila je.

Normalno je, kaže, da se plašite u odnosima moći, jer su to ljudi koji zloupotrebljavaju svoj nadređeni položaj.

„Mi moramo da raskinemo te duboke stege patrijarhata i dominantne muške kulture, u kome se često nasilje relativizuje… I želim da pozovem sve žene i devojke, potpuno je besplatan postupak pred Poverenikom, ali ga ne možemo pokrenuti po službenoj dužnosti, moramo imati zvaničnu prijavu“, zaključila je Brankica Janković.

Komentari

Vaš komentar