Janković: Dve pandemijske godine pomerile klatno rodne ravnopravnosti unazad

Vesti 08. mar 202211:27
Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom je Međunarodnog dana žena izjavila da su prethodne dve pandemijske godine pomerile klatno rodne ravnopravnosti unazad, ali da se taj trend mora pretvoriti u priliku za žene, koje moraju biti uključene u donošenje svih odluka.

Brankiica Janković je u pisanoj izjavi istakla da su žene u Srbiji pokazale da mogu ravnopravno da preuzmu odgovornost, ravnopravno sednu za sto i ravnopravno učestvuju u rešavanju problema.

„Žene nisu postigle punu ravnopravnost, a u značajnom težem položaju su samohrane majke, siromašne, žene koje žive na selu, sa invaliditetom, Romkinje, starije i žene žrtve porodičnog nasilja i zato smo kao institucija bili i bićemo posvećeni pomoći u savladavanju njihovih problema“, poručila je poverenica.

Prema njenim rečima, jedan od najvećih izazova bilo je razbijanje tabua o temama porodičnog i naročito seksualnog nasilja, čemu su značajno doprinela javna svedočenja žena.

Podsetivši da je Srbija među prvih osam zemalja ratifikovala Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama i značajno unapredila pravni okvir i sistem zaštite, poverenica je istakla da se međutim pokazalo da kao društvo moramo još efikasnije raditi i da iza poziva žrtvama da prijave nasilje mora stajati odlučna namera nadležnih da žrtve zaštite.

Najveći napredak napravljen je u pogledu učešća žena u političkom životu, rekal je Brankica Janković i dodala da je to pokazala i Analiza o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja potvrđuje da je ostvaren pomak u pogledu procenta žena na mestima odlučivanja na lokalu.

„Pozitivni pomaci su od izuzetne važnosti, jer ženama jeste mesto za stolom u donošenju svake važne odluke“, naglasila je Brankica Janković.

Komentari

Vaš komentar