Janković: Holokaust opomena i upozorenje do čega dovodi mržnja prema drugačijem

Vesti 27. jan 202211:18 3 komentara
N1/arhiva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom Međunarodnog dana sećanja na holokaust, da taj dan mora svima biti opomena i upozorenje do kakvih je katastrofalnih posledica u istoriji dovodila diskriminacija, netrpeljivost i mržnja prema drugom i drugačijem.

Janković je u saopštenju ukazala na „nedopustivu pojavu koja u poslednje vreme postaje sve češća“, odnosno olako i neprimereno korišćenje termina fašizam.

„Upotrebljava se u političkim obračunima i međusobnim diskvalifikacijama u javnom životu, poseže se za njegovim simbolima i obeležjima, zloupotrebljava se pod izgovorom umetničkog izraza. Sve to pokazuje osnovno nepoznavanje bliske istorije i nerazumevanje suštinskog značenja reči koja predstavlja ideologiju raspirivanja rasne, verske i nacionalne mržnje koja je dovela do miliona ubijenih ljudi“, navela je Janković.

Naglasila je da ne treba posebno podsećati da je i srpski narod među onima koji su „podneli najveće žrtve u Drugom svetskom ratu, zbog čega takav odnos dodatno unižava i degradira ubijene i poginule i minimizira i relativizuje jedan od najvećih zločina čovečanstva“.

Poverenica je istakla da su poštovanje ljudskih prava i uvažavanje različitosti, civilizacijske tekovine koje ne mogu da budu dovedene u pitanje, pa ni kroz slobodu izražavanja.

„Ono na šta treba podsećati javnost, a posebno mlade, jesu kultura sećanja na sve žrtve holokausta i nedvosmislena osuda svakog antisemitizma i rasizma“, rekla je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare