Janković: Ideja bojkota kompromitovana – prosto, prosuto mleko, treba gledati da se obnovi jedinstvo

Vesti 22. apr 202412:30 99 komentara

Univerzitetski profesor u penziji Vladeta Janković, povodom raspada opozicione koalicije Srbija protiv nasilja zbog neslaganja dve njene struje oko toga da li treba izaći ili ne na beogradske i lokalne izbore 2. juna, kaže da je apsolutno bio pristalica bojkota, i to aktivnog, sa blokiranjem mesta, sa uličnim demonstracijama, "ali sad je ideja bojkota kompromitovana, sad je gotovo, prosto, to je prosuto mleko i nad tim ne treba plakati", kao i da sada po svaku cenu treba gledati da se obnovi jedinstvo. Urednik portala European Western Balkan Aleksandar Ivković smatra da opozicija na predstojeće izbore ne treba da gleda kao na "vododelnicu".

„Jer, i posle njih će morati da se nastavi borba opozicije protiv vlasti. Pobedili ne pobedili. Čak i da osvoje velike gradove, to neće biti garant pada vlasti. To je poenta. Ja mislim da opoziciji šteti da razmišlja na taj način da mora da osvoji gradove. Da je samo pobeda jedino što se računa. Bitno je postizati dobre rezultate. Da li su oni – pobeda? U najboljem slučaju je to po opoziciju. Ako nije pobeda, ipak treba i one snažne rezultate kakvi su i bili u decembru ceniti kao napredak“, smatra on.

Povezane vesti

Janković, komenatrišući slogan Biram borbu, dela opozicije koji je odlučio da izađe na izbore, kaže da misli da je vrlo dobar.

„Ali, hajde svi da ga poštujemo i naročito je važno da se probude građani. Znate, Beograd danas, to je Duško Radović rekao, liči na veliku čekaonicu. Svi čekaju kako će se nešto rasplesti. Onda su čekali bolja vremena. A sad svi čekaju taj rasplet i narod je motivisan. I ako bi se ponovo uspostavila zajednica, Vučić i njegovi bi bili kao gromom pogođeni. A u narodu bi se, u građanima koji su svesni nesreće, probudila bi se energija i volja da doprinesu. Makar učešćem u izbornim komisijama ili kontrolom izbora itd“, ocenio je Janković.

On je istakao da je ovaj raskol u opoziciji „tačno ono što je Vučić hteo da se dogodi“.

„Ja vas podsećam, 18. marta bio sam vaš gost, ljubazno ste me pozvali i tim rečima sam rekao da ono odlaganje izbora za 2. juni, što se slavilo kao veliki uspeh, da je to nešto što odgovara Vučiću zato da bi razbio opoziciju, da bi podmetnuo tu ugarak, u tu kuću, što je učinio,i ovo što se dogodilo je po meni najgore što se moglo dogoditi. Znate sad, bilo da je opredeljenje izbori, bilo da je opredeljenje bojkot, i jedno i drugo mora da se uradi zajedno. Ako ne uradite zajedno propali ste i na izborima, i propašćete u bojkotu“, kazao je.

Istakao je da je apsolutno najvažnije da se očuva jedinstvo.

„Najteži udarac koji je Vučić pretrpao za sve ove godine bilo je ujedinjenje opozicije prošle godine. I najveća radost koja mu se mogla prirediti je bila ova svađa, odnosno raskol do kojeg je sad došlo“, ocenjuje Janković.

Na pitanje da li je opozicija, birajući između dva zla, izabrala oba, on smatra da ne bi bilo zlo da idu zajedno.

Podsetio je na svoj višedecenijski angažman u opoziciji, i da se uvek trudio da održi jedinstvo unutar njenih redova.

Dodaje i da ova trenutna situacija „u stvari, ako objektivno gledate i odbacite predrasude, uopšte nije loša“.

„Ono što čeka Vučića, recimo u prvoj polovini maja, do sredine maja, to su vrlo teški udarci. Dočekaće ga Srebrenica, dočekaće ga Kosovo, članstvo u Savetu Evrope. Na kraju, pazite, dočekaće ga 3. maj. I to ne treba zaboraviti, ta strašna godišnjica, to je prilika da, ne opozicije, nego slobodoumni građani Srbije, pravdoljubivi građani Srbije, izađu na ulicu, i da izađu u tamnoj odeći, i da prođu ulicama grada bez ijedne reči, bez parola, bez muzike, bez šetalice, bez govora, u mrtvoj tišini. Neka prođe nekoliko desetina hiljada ljudi, pa ćete videti kako će izgledati Vučićeva izborna kampanja. Hoću da vam kažem da još uvek ima vremena da se tu neki sporazum postigne“, poručuje Janković.

Ivković: Da li će bojkotaši pustiti opoziciju koja ide na izbore da vode kampanju?

Komentarišući izjavu predsednika Stranke slobode i pravde da ne vredi isto glas stranke koja ima 0,2 odsto podrške i one koja ima 40 odsto, Ivković navodi da ne postoji ni u jednoj organizaciji neki konačno ispravan način donošenja odluka oko toga.

„Moraju prosto da se sporazumeju svi partneri. I ranije, da li su bile donošene odluke u okviru koalicije Srbije protiv nasilja glasanjem ili konsenzusom, mislim da smo čuli da su se oni trudili da uvek bude konsenzusa, da je ovo bilo prvi put da se preglasava. I oko toga se očigledno raspala organizacija – zbog načina glasanja. Nije ni prva ni poslednja organizacija koja se tako raspada zbog nesporazuma većine i manjine“, ocenjuje.

Dodaje da se, u svakom slučaju, slaže sa Jankovićem da je to jako štetno po opoziciju.

N1

„Da je opozicija u decembru upravo nagrađena pre svega zato što se ujedinila ta koalicija Srbija protiv nasilja, premašila svoje ankete i istraživanje javnog mnjenja i verovatno je dobila taj određeni sinergetski efekat ujedinjenja. Doduše i dalje postoji prostor, kao što je opet profesor pomenuo, u maju, da se malo promeni atmosfera. Sada je opozicija u nokdaunu, ali ima još mesec dana i nešto više do izbora i to može da se promeni bilo autogolom vlasti, bilo ako dođe do nekog kompromisa između strana u opoziciji“, ukazuje.

Što se tiče dela opozicije koji izlazi na izbore, kaže da je „Rubikon pređen na tom polju, ali ostaje samo da se vidi šta će raditi ovaj deo koji je odlučio da bojkotuje, da li će ih pustiti da vode kampanju najbolje što mogu“.

Podsetio je da je i Đilas rekao ranije danas da će tako biti.

„To je ipak dobra vest po neku saradnju dalje u opoziciji, ako ne potpuno jedinstvo. U tom slučaju može opozicija da se nada da bi možda u maju mogla da dođe opet do neke promene atmosfere i političkog momentuma koji bi mogao da joj pomogne da ostvari što bolje rezultate u junu“, zaključuje.

Janković: Nemojte me terati da vam kažem ko je ko

Janković se, takođe, osvrnuo na Đilasove reči da ne vredi svaki glas isto.

„Znate, bio sam ja i u DOS-u, gde nas je bilo 18 i gde ste imali vrlo glasne, a po broju pristalica slabašne, ne znam, Čanka, Veselinova, Perišića, koga sve niste imali. Znalo se ko pije i ko plaća, odnosno ko kosi, a ko vodu nosi. Tako je u svakoj koaliciji, tako je i u ovoj. Nemojte me terati da vam kažem ko je ko. Ali toga ima, ima jačih glasova i slabijih glasova, ali svejedno, demokratski princip je sve, neka većina odluči. Ako se odluče za izlazak na izbore, ja mislim da je sad trenutak da se to, znate, prosto prelomi i da se pređe preko sujeta, da se pređe preko, na kraju, vrlo opravdane zamerke, da je prekršena reč, da se potpisan dokument pogazio. Znate, to se ne radi. Sve je to tačno. Ali gledajmo, gledajmo celinu slike i gledajmo ono što je bitno. Moramo se osloboditi ove velike nesreće, u koju tonemo sve dublje, poručio je Janković.

Na pitanje kako se može objasniti logika nekih iz opozicije da se ne ide na beogradske izbore, a da se na lokalne ipak ide, Ivković smatra da će oni koji su odlučili da ne idu na beogradske izbore imati problema sa komunikacijom u tom aspektu.

„Mislim da njihovi odbori po drugim gradovima svakako žele da izađu na izbore. Čuli smo informacije iz raznih gradova koje ukazuju na to. Ne treba zaboraviti da u svim ovim gradovima i opštinama u kojima će sad biti 2. juna izbori su bojkotovani izbori prethodnog puta. Što bi onda značilo da opozicija ostaje van institucija osam godina ukoliko bojkotuju ponovo. Mislim da je to dosta loše po opoziciju“, ocenjuje.

Ukazuje da oni koji su za bojkot „malo obezvređuju to pitanje odbornika i infrastrukturu“ u malim opštinama.

„Posebno tamo gde vam je potrebno da zadržite koliko god ljudi možete u svojoj partiji. Ukoliko oni makar nemaju priliku da budu deo nekog sistema i neke institucije onda rastu šanse da će vas napustiti. Da će preći možda u neku drugu organizaciju koja im to može ponuditi. Tako da mislim da stranke koje su se odlučile za bojkot izbora u Beogradu sada su na jako velikoj muci kako da to iskomuniciraju a da istovremeno ostave prostor da u drugim gradovima izađu i moraće da se snađu na taj način. Ne bih im bio u koži“, naveo je.

Janković: Da li je značenje „borbe“ podelilo opoziciju?

Misli da je glavna podela u opozicija nastala upravo zbog toga šta znači „borba“, što je i deo novog slogana onih koji izlaze na izbore.

„Da li je borba izlazak na izbore ili je borba bojkot? Mislim da ovaj deo opozicije koji je odlučio da ide na izbore nije bio ubeđen da će bojkot biti toliko aktivan i borben koliko su najavljivali zagovornici bojkota. Verovatno su se oni vodili iskustvom iz 2020. kada je bojkot ipak bio pasivniji i ipak nije bio praćen protestima građana. Dobro, tada je bila i korona i druge su okolnosti itd. Ali verujem da su oni koji su izabrali da idu na izbore prosto verovali i veruju da će na taj način bolje mobilisati svoje pristalice nego bojkotom, što će im u konačnici doneti ipak možda bolje rezultate“, ocenio je.

Savo Manojlović ima potencijala kao novi akter

Na pitanje da li se otvara prostor i za druge aktere, poput već pominjanog Sava Manojlovića iz Kreni-promeni, Vladeta Janković kaže da je svako dobrodošao.

„I Savo Manojlović, koji ima za sad jednu lepu, da kažem, ličnu kartu političku. I to sasvim bi bio dobrodošao po meni. O detaljima bismo mogli da razgovaramo, ali za to nema ni vremena, niti prilika“, smatra Janković.

I Ivković se slaže i dodaje da Manojlović i njegov pokret imaju potencijala.

„Sada je pitanje, naravno, oni moraju da pređu iz aktivizma u dnevnu politiku, što je uvek malo izazovno. Tako da ne bih davao neke snažne prognoze ili vrlo sigurne prognoze po pitanju njihovog potencijala. Ali potencijal svakako postoji. Moguće je da bi oni animirali ljude koji trenutno razmišljaju da li da izađu ili da ne izađu“, navodi Ivković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare