Janković: Neophodno da imamo uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u vladi

Vesti 09. okt 202209:23 41 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je "od velike važnosti za društvo da imamo uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u vladi kako bi odluke bile donošene i sprovođene tako da se uzmu u obzir različite perspektive iz kojih žene i muškarci vide probleme i rešenja u većini oblasti - obrazovanju, sportu, kulturi, zdravlju, pravdi i bezbednosti".

„Uravnotežena zastupljenost ne podrazumeva matematičku preciznost, već izbor najboljih kandidata za ministarske pozicije i pozicije državnih sekretara kao članova vlade, ali uz uvažavanje činjenice da i dalje imamo mnogo manji broj žena na tim mestima“, rekla je Janković za Politiku.

Kako je navela, „zbog toga sam uputila preporuku mera mandatarki za sastav vlade u skladu s nadležnostima institucije koju vodim“.

„Srbija je na ovom polju postigla značajan napredak – deseta je u Evropi po političkoj zastupljenosti žena i ne bi bilo dobro da se vraćamo unazad ni u kom pogledu“, rekla je Janković, koja je nedavno uputila preporuku Aani Brnabić da se prilikom sastavljanja vlade vodi računa o rodnoj ravnopravnosti.

Komentari (41)

Vidi sve komentare