Janković: Nove nejednakosti širom sveta zahvaljujući pandemiji koronavirusa

Vesti 20. feb 202112:28
N1

Društveni i ekonomski poremećaji izazvani globalnom pandemijom kovid-19 imali su ogroman uticaj na porast postojećih i pojavu novih nejednakosti u društvima širom sveta, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Svetskog dana socijalne pravde.

Poverenica ističe da su mere koje Vlada Srbije preduzima za očuvanje ekonomije i smanjenje negativnih posledica pandemije izuzetno važne za sprečavanje povećanja socijalnih nejednakosti, uz napomenu da je naročito značajno da se aktivnosti i mere u narednom periodu usmere na najugroženije.

Ona je ukazala da je ubrzani prelazak na onlajn aktivnosti postao dominantan oblik funkcionisanja ne samo u poslovanju, već i obrazovanju, komunikaciji i različitim vrstama usluga i pokazao sve veći digitalni jaz među generacijama i oblastima rada.

Brankica Janković je istakla da se društvo sve više deli na one koji su digitalno pismeni i imaju na raspolaganju odgovarajuću infrastrukturu, opremu i prostor i druge koji to nemaju ili se ne snalaze u digitalnom okruženju.

Naše aktivnosti treba da budu usmerene na sprečavanje marginalizacije i smanjenje rizika od siromaštva ne samo određenih kategorija zaposlenih, čija su znanja i veštine postali znatno manje potrebni, već i dece iz siromašnijih porodica koja nemaju odgovarajući pristup onlajn nastavi, stanovnika ruralnih krajeva gde nema interneta, starijih, osoba sa invaliditetom i pripadnika drugih osetljivih grupa, ističe Janković.

„Nova normalnost“ u staroj borbi da se stvori ravnopravno društvo

Prema njenim rečima, već na tim primerima vidi se koliko izazova nosi „nova normalnost“ u staroj borbi da se stvori ravnopravno društvo.

Kako je navela, posledice pandemije su brojne i mogu trajati decenijama – postojeće podele se produbljuju, pravo na jednake šanse se smanjuje za običnog čoveka, a među ljudima se pojavljuju nove distance i bliskosti.

Da bi se novonastali problemi brže prevazišli potrebno je zajedničko delovanje svih relevantnih aktera, a principi socijalne pravde, jednakosti i ravnopravnosti moraju bili primenjeni pri donošenju novih ekonomskih, političkih i socijalnih politika, zaključila je Brankica Janković.

Komentari

Vaš komentar