Janković: Ovako masovno zaražavanje, bez opterećenja bolnica, možda znači kraj

Vesti 05. jan 202208:39 > 20:39 105 komentara
Radmilo Janković
N1

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je da je omikron soj virusa "dao ubrzanje" novom talasu zaražavanja koronom i ocenio da će uslediti veliki pritisak na kovid ambulante, a da bi uskoro broj zaraženih dnevno mogao biti i petocifren.

U narednom periodu nas očekuje uznemirujući scenario, neće biti toliko ljudi za bolnice, rekao je Janković i naglasio kako veruje da će, kada se danas pojave brojke zaraženih, to delovati uznemirujuće i deprimirajuće.

POVEZANE VESTI:

Janković je naglasio da će brojevi zaraženih biti potcenjeni, a uveren je da što hitnije treba nešto uradti, jer će efekti ovog pritiska biti mnogo više socijalni i društveni nego zdravstveni.

Vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omirkona, ali štite od smrtnih ishoda i težih slučajeva, naglasio je Janković i dodao da omikron za sada daje lakšu kliničku sliku.

Prema njegovim rečima, simptomi se pojavljuju već posle dva dana, kraće traje i ono što rade zemlje u Zapadnoj Evropi je da smanjuju vreme karantina, kako ne bi svi bili na bolovanju.

Možda je ovo poslednji čin, ovako brzo i masovno završavanje, bez opterećenja zdravstvenog sistema možda znači kraj, ali niko to sa sigurnošću ne može reći, rekao je Janković.

Izvor: RTS

On je naveo da na kovid odeljenju KC Niš trenutno imaju 55 pacijeata na bolničkom lečenju, ali se radi o delta soju.

Komentari (105)

Vidi sve komentare