Janković: Partijski direktori su veoma maštoviti kad prete nastavnicima

Vesti 01. dec 202220:31 18 komentara
N1

Pojedini direktori škola podržali su protest nastavnika protiv nasilja, ali stranački direktori prete i u tome su veoma maštoviti, a sigurno ih pritiskaju i iz školskih uprava i Ministarstva prosvete, rekla je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Pročitajte još:

“Pretnje su stalne jer partijski direktori nemaju šta drugo nego da prete”, rekla je Janković u emisiji Iza vesti na N1.

Ona je kazala da se, između ostalog, mladim nastavnicima koji su primljeni na određeno vreme preti da će im biti raskinut ugovor.

U četvrtak je u 47 gradova i opština u Srbiji održan protest prosvetnih radnika sa zahtevima da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica.

Janković kaže da je neophodno da se u škole vrate pedagozi, psiholozi, logopedi i drugo osoblje, kao pre 2015. godine.

“Oni su nama potrebni… Od kad je država počela da ‘reže’ nama je sve gore i gore”, rekla je ona.

Govoreći o isključivanju učenika zbog nasilja prema profesorki u školi u Trsteniku, kaže da za taj slučaj ne bismo ni znali da nije bilo snimka i da tada deca ne bi dobila ništa osim opomene.

Ističe i da kažnjavanje dece nije rešenje, nego da se njima treba baviti kako ne bi napravili “tri velika problema društvu”.

“Sad kao društvo prema njima treba da budemo odgovorni”, kazala je.

Janković je izrazila sumnju da će radna grupa Ministarstva prosvete naći rešenje i da čak i ako nastavnici dobiju status službenih lica to neće smanjiti nasilje, jer “mi smo okruženi nasiljem”.

“Ako postanemo trpeljivi i na fizičko nasilje, nama više nema spasa, ovo će postati masovna tuča”, rekla je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare