Janković: Prave kovid pacijente kao kada je harao delta soj gotovo da nemamo

Vesti 22. feb 202213:44 17 komentara
N1

Idemo ka smirivanju epidemijske situacije i nadi da ćemo živeti sasvim normalno na proleće i leto, rekao je za prof. dr Radmilo Janković. Mislim da kovid 19 više neće biti karantinska bolest, da neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže, kaže Janković.

Prof. dr Radmilo Janković kaže za RTS da će se poboljšanje epidemijske situacije održati, krivulja je počela da pada i to nezaustavljivo.

„Očekivao sam nagliji pad, ali tri do tri i po puta manje je zaraženih nego pre 15 dana, jasan je trend da će naredne nedelje u Nišu biti ispod 100 zaraženih. Moja pretpostavka je bila da ćemo u Srbiji imati ispod 5.000, što se i ostvarilo. Utorak je dan kada je najviše zaraženih tokom pika. Idemo ka smirivanju i nadi da ćemo živeti sasvim normalno na proleće i leto“, rekao je Janković.

Omikron i ono što se desilo u poslednja dva meseca premenilo je pogled na kovid 19. Uglavnom imamo stare pacijente, nevakcinisane, koji boluju od nekih drugih bolesti i kada dođu u Urgentni centar uspostavi se da su pozitivni jer je intenzitet zaražavanja bio veliki, objašnjava Janković.

Prave kovid pacijente kao kada je harao delta soj gotovo da nemamo. Nemamo mlađe pacijente. Ovo previše dugo traje, veliki je pritisak i promeniće se epidemiološka doktrina, ukazao je on.

Neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže i blaže

„Mislim da kovid 19 više neće biti karantinska bolest, da neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže i blaže“, napominje Janković.

Neke države imaju mnogo više razloga da se tako ponašaju, pokazalo se da su potpuno vakcinisane osobe zaštićene i od omikrona i da je klinička slika bila blaga i vrlo kratka. „Gotovo da nismo imali nijednu osobu koja je imala komplikacije i smrtni ishod“, podvukao je Janković.

Profesor kaže da je siguran da će mere ukidati, ali postepeno, kao u zapadnoj Evropi, nemamo visok procenat vakcinacije, ali nemamo ni nadu da ćemo ga i povećati.

„Izgubili smo snagu i argumentaciju u ubeđivanju ljudi. Imamo deo stanovništva koji je nezaštićen i ogroman deo stanovništva koji je prokužen omikronom, koji je mnogo veći od opsega vakcinisanih, i siguran sam da će u Srbiji biti mirno proleće i leto, jedina ograda da ćemo se vratiti normalnom životu je da sačekamo jesen. Mutirani sojevi su dolazili s kraja leta i početkom jeseni, ne verujem da će nova varijanta biti opasnija“, zaključio je Janković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare