Janković: U celoj gužvi socijalisti bili upadljivo tihi, meni to nešto govori

Vesti 02. feb 202320:32 147 komentara

Profesor i narodni poslanik Vladeta Janković rekao je u emisiji Iza vesti, govoreći o današnjoj sednici Skupštine o KiM, da je njegov utisak da su "u celoj toj gužvi, nadvikivanju, ustajanju, socijalisti bili upadljivo tihi". "Nisu pljeskali, nisu ustali kad je Vučić bio pozdravljen, oni su sedeli, bili tihi i sve vreme su bili najdiskretniji, meni to nešto govori", rekao je on.

Prema njegovim rečima, „devedesetih ipak nije bio ovako otrovne atmosfere“.

„Ima razlike. Smešno je reći da je pod Miloševićem bilo uljudnosti u međusobnom ophođenju. Ovo sad, to je takav elektricitet u Skupštini, loše je vođena, to je problem. Došlo je do fizičkog kontakta. Ja sam pre možda mesec dana govorio u Skupštini i baš sam se obratio Orliću, rekao sam mu krajnje dobronamerno da ne vodi sednice dobro, da provocira, da onemogućava ljude da govore i da ih izaziva i da će pre ili posle izazvati težak incident i to se dogodilo danas. Bilo je užasnih psovki, pretnji, uletelo je obezbeđenje, bilo je krajnje neprijatno i to se nastavilo“, kaže on.

Dodaje da je vrlo karakteristično što zasedanje nije prekinuto.

Pročitajte još

„Normalno bi bilo da se prekine zasedanje, zakaže pauza, da se svi raziđu, da se uspostavi red, da se ohlade glave. Ali nipošto nisu smeli da pristanu da Vučić bude prekinut. Nipošto nije hteo da prekine, jer bi to bilo prizanje poraza, to je bilo pitanje ko će prvi da ućuti, na kraju se neki kakav takav red uspostavio. Manje je njima važno da kazne, važno je da te prekinu, da ne daju da govoriš“, kaže Janković.

Ističe da nije stekao utisak da je dogovoreno.

„Moj utisak, koji nije mnogo njih zapazilo i podelilo sa mnom, činjenica da u celoj toj gužvi, nadvikivanju, ustajanju, socijalisti su bili upadljivo tihi, nisu pljeskali, nisu ustali kad je Vučić bio pozdravljen, oni su sedeli, bili tihi i sve vreme su bili najdiskretniji, meni to nešto govori. Da se ne zalećem, ali da postoji izvesno kolebanje u tom vladajućem taboru, oko plana, sasvim sigurno, oko toga se sve okreće“, kaže.

Oko Ahtisarijevog plana su 2007. godine bile konsultacije, na kojima su bile sve stranke i tu je odlučeno da Boris Tadić treba da predstavlja državu i da se odbaci taj plan.

„Tada je formirana platforma, to Vučiću na pamet ne pada da se sa nekim konsultuje, on se zakleo na Ustav, o Ustavu je ceo dan govorio, a krši ga. Tada je bio i Toma Nikolić, neposredni šef Vučićev, Vučić je dizao ruku, a danas je rekao ‘oni koji su…'“, kaže.

Mišljenja je da „priča nije završena“.

„Ovo je prvi čin, sledi čin koji će biti možda za tri meseca, možda za šest, pošto se slomi Kurti. Kurti je grana za koju se pridržava Vučić, Amerikanci će njega da sklone, čin sklone Kurtija, biće formirana kakva takva ZSO, to je trenutak istine, onda treba da se ode u Skupštinu i onda ćemo da razgovaramo“, kaže.

O ovoj sednici kaže da će se „razići bez ičega“.

„Pet puta je danas ponovio vrlo dramatično kako on nikad neće dopustiti da Kosovo postane član UN i kako se protivi ovom planu, nema šta da se glasa, glasaće se o ovom izveštaju Kancelarije za KiM“, kaže.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, kaže da se pominju pasoši.

„Čim vi pominjete pasoše, vi ste priznali državu, ne može imati pasoše neko ko nije država. Plan koji podrazumeva prijem Kosova u UN znači priznanje Kosova kao nezavisne države i ja sam protiv toga. Ono je otišlo de fakto, ali nije otišlo de jure i to je bitna razlika, to bi morali da shvate građani. Odbacimo plan i suočimo se sa posledicama, koje po mom najboljem uverenju, nadi, nisu ni izbliza strašne kao što je to Vučić predstavio. Nismo skočili u tu vodu, ne znamo koliko je hladna“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, „da je nas Evropa htela mi bismo davno bili u EU“.

„Ja tvrdim da je nas Evropa pustila niz vodu još 2006. godine, videlo se da nas Evropa neće. Mi smo u najboljem slučaju mogli da budemo podstanari u mezaninu. Bolje da imate svoju kuću na livadi, nego da živite u nekom memljivom mezaninu. Ne bih rekao da smo neutralni, mi smo moneta za potkusurivanje, kao muva bez glave, to je ovaj režim, muva bez glave“, kaže.

Mišljenja je da „postoji opasnost od građanskog sukoba“.

„Naprednjaci su pokušali da dovedu svoje pristalice pred Skupštinu i videlo se da to ne ide, ova današnja podrška Vučiću je bila histerična, to pokazuje koliko su nesigurni. Gledao sam atmosferu na ovoj utakmici košarkaškoj, kad je grmnulo to što je grmnulo, tu nešto dole ozbiljno ključa, i to naprednjaci i Vučić osećaju, ta opasnost postoji“, misli on.

Prema njegovim rečima, Vučić se sam nametnuo da bude tema.

„Da nije uzurpirao sve poluge vlasti, da on nije sve i svja, da on ne odlučuje o najmanjoj sitnici, ne bi sva pažnja bila usredsređena na njega i ne bi sav pritisak bio na njemu. On nije demokrata, on je konstitucionalni diktator, mora da ima svu vlast i da je u centru svega“, kaže.

Ističe da je „2007. bila demokratska vlast“.

„Koja je bila izabrana na slobodnim izborima. To je bila potpuno druga atmosfera, vi sada imate rezultat pokradenih izbora koji ne odražava pravi odnos snaga i političke volje. Naravno da je mnogo teže postići tu vrstu konsenzusa koji smo mi uspevali da postignemo, deo tog konsenzusa je bio taj isti Vučić“, kaže Janković.ž

Mišljenja je da „Vučić neće ništa potpisivati“.

„Ali će se naći neko ko će taj gadni deo posla da obavi, ali mislim da će leći na rudu“, kaže Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare