Janković: Utvrđeni propusti u slučaju u Vršcu, sada vreme za odgovornost i kaznu

Vesti 10. okt 202213:55 38 komentara
N1 Beograd

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom potresnog slučaja porodičnog nasilja kada je otac ubio dvogodišnju ćerku u Vršcu, kaže da moramo svi da reagujemo, "jer nema nijednog organa koji će moći da reši ovaj najveći društveni problem". Dodaje da smo imali reakcije svih organa u sistemu koji treba da izvrše kontrolu, i da je sada vreme za utvrđivanje odgovornosti, "jer ne smemo da izgubimo nijedan život".

„To bi bio primer da svi u lancu moraju raditi ne samo u skladu sa svojim obavezama, već i svešću, savešću, etikom“, ističe poverenica u N1 Studio Live.

Povezane vesti

Dodaje da je njena kancelarija u već nekoliko izveštaja ukazala da je neophodno da se unaprede svi kapaciteti centara za socijalnu zaštitu.

„Nasilje je kompleksan problem, ti obrasci predugo traju, svima je potrebno još znanja i kapaciteta. Ustanove socijalne zaštite nemaju dovoljno kvalitetnih ljudskih resursa“, ukazuje Janković.

Ona kaže da je značajno unapređen sistem zaštite, „ali očigledno je da ima rupa, a najveće su u procesuiranju – imamo mnogo manji broj osuđenih u odnosu na broj prijava“.

Kada se radi o slučaju u Vršcu, ističe da je „nedvosmisleno utvrđeno da postoje propusti i da će se pokrenuti pitanje odgovornosti i odgovarajuće sankcije“.

„Ovo moramo da tretiramo kao rodno zasnovano nasilje, uzrok je diskriminacija žene… I dalje veliki broj muškaraca misli da su žene njihovo vlasništvo. Moramo da radimo i na preventivi puno, ne smemo dozvoliti da se kultura nasilja normalizuje. Ne treba da pričamo kad se nešto desi, ovo pitanje treba da se stavi kao prioritet kod svih nadležnih organa“, upozorava poverenica.

Dodaje da ne spori da su važna pitanja energetska stabilnosti i evropske integracije, ali i borba protiv nasilja prema ženama je deo evropske agende. Ističe da je ove godine ubijeno 27 žena.

„Nema nikakve veze da li je vlada tehnička, ona (u tehničkom mandatu) ne može da donosi neke strateške zakone, ali ovo je pitanje od životnog značaja, ovo je nešto što teče svaki dan, ovo pitanje ne zahteva vladu u punom kapacitetu. Ovo treba da bude na mestu broj jedan organa koji su nadležni“, poručuje Janković.

Ona se osvrnula i na intervju tabloida Informer sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, navodeći da ne spori neophodnost potrebe mnogo većeg dijaloga u javnosti da nam je potreban bolji sistem resocijalizacije višestrukih povratnika, ali mediji ne bi trebalo o tome da izveštavaju senzacionalistički, i trebalo bi da poštuju vlastiti kodeks.

„(Informerov intervju) je ličio na promovisanje nasilja i nasilnika. Ima patologija na koje možete motivišuće da delujete kad na ovakav način objavljujete tekst“, upozorila je ona.

O slučaju dece iz Pećinaca: Stigla nam je prtužba i odmah smo pokrenuli postupak

Upitana da li je upoznata sa slučajem dece iz Pećinaca, čiji roditelji tvrde da zbog njihove političke pripadnosti nisu upisana u vrtić, ona kaže da ne samo da je upoznata, nego je i nadležna.

Kazala je da im je pritužba stigla 5. septembra i da su odmah krenuli sa postupkom.

„Ne možemo ubrzati dobijanje odgovora od druge strane. U slučaju da se ispostavi da je sve tako kako kažu majke iz Pećinaca, to bi bila diskriminacija, jer je zabranjeno uskraćivanja prava bilo kome po političkoj, verskoj, nacionalnoj pripadnosti“, navodi ona.

Dodaje da su dobili odgovor iz predškolske ustanove, očekuju da dobiju i izveštaj inspekcije i „utvrdićemo da li je bilo diskriminacije“

„Pravo dece na obrazovanje niko ne može da im uskrati. Sramno je kada vidite da neko dete ne može da ostvari neko svoje pravo“, kaže poverenica za N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare