Janković: Vakcine jedini izlaz, ali u ovom trenutku važnije smanjiti zaražavanje

Vesti 27. okt 202113:19 > 14:47 38 komentara

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković izjavio je u emisiji N1 Studio Live da se broj zaraženih mora smanjiti. "Cirkulacija virusa u populaciji se mora smanjiti, da prenesemo ljudima koliko je to bitno. Ukoliko neko ode da se vakciniše, sada konačno reši, postoji velika mogućnost da čim izađe sa vakcinalnog punkta nakon 20 koraka se zarazi negde, toliko je intenzivna cirkulacija virusa. Ne znam koliko sada ima efekta, mnogo je važnije smanjiti zaražavanje", kaže on. Ponovio je apele ljudima da se vakcinišu i dodao da su vakcine "jedini način da iz ovoga izađemo i spasimo ljudske živote".

Kako je rekao Janković, govoreći o protestima ispred kuća lekara i napadu na Hitnu pomoć, „juče su svi odgovorni mediji, pojedinci i institucije nedvosmislenim stavom pokazali da je ovo bezumno ponašanje prevršilo meru tolerancije društva i tolerancije onih koji rade s pacijentima“.

„To je trend na koji smo mi upozoravali. Toksična retorika se širila besomučno poslednjih nedelja, dovela je do eksplozije u društvu koja će nekog koštati glave“, kaže on.

Istakao je da cilj moraju da budu oni koji su „zbunjeni svime što se događa“.

Povezane vesti

„Moramo raditi sa njima, oni su većina. Moramo nekako preseći ovo, koliko god to bilo nepopularno, mora se preseći nivo zaražavanja, broj zaraženih se mora smanjiti. Cirkulacija virusa u populaciji se mora smanjiti, da prenesemo ljudima koliko je to bitno. Ukoliko neko ode da se vakciniše, sada konačno reši, postoji velika mogućnost da čim izađe sa vakcinalnog punkta nakon 20 koraka se zarazi negde, toliko je intenzivna cirkulacija virusa. Ne znam koliko sada ima efekta, mnogo je važnije smanjiti zaražavanje“, kaže on.

Kaže da mu je potpuno jasno da će ugostitelji reći „zašto samo mi“.

„Mora se mera odnositi na sve objekte gde može doći do zaražavanja. Kada pošaljete takvu poruku, onda društvo valjda shvata da je to odgovornost svih. Potpuno je jasno, mislim da se svi slažu oko toga, da to mora biti nedvosmisleno i mora se narodu predstaviti cilj. Nemoguće je u ovoj atmosferi straha ljude naterati da se vakcinišu, ali ako pošaljete poruku da je potrebna kohezija, društvena empatija. Restrikcija društvenih kontakata je neophodna, kad broj zaraženih bude ispod 1.000, onda možemo o tome“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „cilj moraju biti mladi“.

„Ima i puno političkog koketiranja, i sa jedne i sa druge strane te političke vage. Ne vidim da je korona uopšte tema nekih društveno političkih razgovora, institucije moraju biti prilično jedinstvene. Kada i ako se veliki deo studentske populacije bude vakcinisao, mislim da njihovim roditeljima neće biti baš prijatno da ih ne prate na tom putu“, kaže Janković.

Kako je rekao, „ne postoji šansa da broj smrtnih ishoda u naredne dve nedelje padne“.

„U ovom trenutku u KC Niš imamo tri trudnice, jedna je u jako lošem stanju na respiratoru, negde u četvrtom mesecu, jedna na kiseoničkom protoku, u boljem stanju, imamo dosta porodilja koje se nalaze u kovid porodilištima… Apsolutno sve su bile nevakcinisane“, kaže on.

Ponovio je apele ljudima da se vakcinišu.

„Ja ne znam, od tri i više milijarde koje su primili u svetu, ja nisam čuo da je neko umro neposredno od posledica vakcinacije, dok kovid besomučno kosi. Vakcine su jedini način da iz ovoga izađemo i spasimo ljudske živote. Molim one koji imaju zebnju i dileme da čuju ovu poruku“, rekao je Janković.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare