Janković: Zakon o rodnoj ravnopravnosti će doneti uravnoteženost polova

Vesti 01. jun 202108:43 22 komentara
N1 (arhiva)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da bi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je stupio na snagu, trebalo da donese bolju uravnoteženost manje zastupljenog pola i bolji rodni balans u svim oblastima.

Istakla je, povodom obeležavanja Svetskog dana deteta, da je vršnjačko nasilje ozbiljan problem na koji se moramo fokusirati.

„Uravnoteženost oba pola postoji ako je taj procenat 40 do 50 procenata. Niži procenti predstavljaju rodni disbalans, pa nije bitno da li su u pitanju muškarci ili žene. Pogrešna je percepcija da se radi o ravnopravnosti žena, već se radi o ravnopravnosti svih nas“, istakla je Brankica Janković.

Istakla je da veruje da smo svi saglasni da su najbolji radni kolektivi gde postoji balans, ali da se to ne može postići preko noći.

Naglasila je da novi zakon treba da obavezuje sve subjekte da vode računa o balansu i da donose programe i mere.

Govoreći o kaznama, Brankica Janković je rekla da su one povećane, od 50.000 do 2.000.000 dinara, u odnosu na prethodni zakon, kada su kazne bile između 10 i 100 hiljada dinara i ocenila da je to stroža kaznena politika, ali da je očigledno da prethodni zakon nije davao rezultate.

Dodala je da se sada kreće sa primenom, a da je zaštita od diskriminacija i dosad bila efikasna, dok novi zakon dovodi do procesnih promena i lakšeg vođenja postupka.

Brankica Janković je dodala da su novim zakonom uvedena dva nova oblika diskriminacije – polno i seksualno uznemiravanje i segregacija, kao i da se uvodi vođenje evidencije za koje će biti zadužena institucija na čijem je čelu.

Dodala je da nije tačno da će se novim propisima Povereniku dati sudska ovlašćenja, kao i da se njima neće ograničavati verske slobode.

Kada je reč o rodno osetljivom jeziku, Brankica Janković je navela da je jezik važan i da koliko mi oblikujemo jezik i da toliko jezik oblikuje nas i da utiče na rodnu ravnopravnost.

Dodala je da se najviše polemike vodilo oko ženskih zanimanja i da se kaže da su rogobatna, kao i da naš jezik ima rod, broj i padež, a da deca to normalno izgovaraju.

„Niko oko toga ne pravi problem. I sada je, zašto mora biti žena dramaturg – dramaturškinja, a nikome ne smetaju oni pogrdni – nerotkinja, sluškinja, to ne smeta. Meni istinski smeta kada vodimo jednu raspravu koja odlazi od suštine. Nije suština ovog zakona jezik. Jezik je koristan, menja se, promenljiva je stvar, oblikuje jezik nas, mi jezik. Svašta sa jezikom može“, rekla je Brankica Janković.

Povodom Svetskog dana deteta, Poverenica je, govoreći o vršnjačkom nasilju, rekla da su to ozbiljni problemi na koje moramo da se fokusiramo.

Smatra da je potrebno raditi na prevenciji i da roditelji moraju mnogo toga da nauče, kao i da je potrebna saradnja sa školom, kao i da smene direktora nisu rešenje i da ne treba da se završi na tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare