Janković: Zatvorski život na 40 stepeni je nepodnošljiv

Vesti 08. jul 202113:58 > 14:04 16 komentara
N1

Bivši zamenik ombudsmana, advokat Miloš Janković izjavio je da je bez klimatizacije zatvorski život na temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih katastrofalan.

Reagujući na informaciju o smrti jednog zatvorenika i jednog stražara u beogradskom Centralnom zatvoru, Janković je agenciji Beta kazao da su leti, za vreme tropskih vrućina, uslovi u ćelijama sa više zatvorenika nepodnošljivi.

Povezane vesti

„Zatvorska uprava je proteklih godina obezbedila grejanje u većini zatvora. Međutim, većina ćelija nema klimatizaciju. Činjenica je da je veoma teško obezbediti klimatizaciju svih prostorija u zatvorima i to se ne uspeva ni u ogromnoj većini zatvorskih sistema u svetu“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, nedostatak klimatizacije u zatvorskim ćelijama je prilično rizičan za zatvorenike i čuvare koji imaju kardiovaskularne i druge bolesti.

„Uloga zdravstvenih radnika u ovom periodu bi trebalo da bude pojačana tako što bi vršili intenzivniji nadzor nad zdravstvenim stanjem lica koja su osetljiva na visoke temperature“, naglasio je on.

Dodao je da u zatvorima nije problem samo visoka temperatura, nego i provetravanje ćelija.

„Prozori su mali, a postoje i rešetke koje sprečavaju dotok svežeg vazduha“, kazao je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare