Jarinje i dalje blokirano, na severu Kosova bilbordi „Dobro došli u ZSO“

Vesti 01. avg 202207:46 > 13:4198 komentara
Anadolija

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni, uprkos odluci Kosova da odloži za 30 dana primenu mera reciprociteta sa Srbijom kada se radi o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, javlja reporter N1 sa lica mesta. Na severu Kosova osvanuli bilbordi "Dobro došli u ZSO".

„Barikade koje se nalaze na putevima Jarinje-Kosovska Mitrovica i Brnjak-Kosovska Mitrovica nisu uklonjene, i dalje se na njima nalaze teški kamioni. Na putu Jarinje-Kosovska Mitrovica čak na tri mesta se nalaze barikade, na putu od Zubinog Potoka do Kosovske Mitrovice u mestu Zupče su i dalje teški kamioni, tako da je nemoguće proći do Kosovske Mitrovice“, navodi reporter N1.

Dodaje da je Jarinje pust, nema vozila, ali „nedaleko odavde na skretanju za Kopaonik u Rudnici nalazila se patrola koja nikom nije dozvoljavala da prođe dalje, ali su se pre pola sata povukli, ali bez obzira na to ovaj prelaz je i dalje zatvoren“.

N1

Reporter N1 kaže i da „srpska policija dozvoljava da se pređe administrativni prelaz, ali kosovska policija ne dozvoljava nikome ni pešice da pređe preko prelaza“.

„Za razliku od prelaza Merdare, gde se svima koji sa ličnim kartama Srbije ulaze na Kosovo izdaje taj deklaracioni list, ovde čak ni pešice ne dozvoljavaju“, navodi on.

N1

Dodaje i da niko nema informacije kada će ovi putevi ponovo biti uspostavljeni za saobraćaj, iako se očekuje da će se to dogoditi posle odluke Prištine.

„Prema nezvaničnim informacijama N1 moglo bi da se dogodi u toku dana, možda već do podneva, ali nam niko to zvanično nije potvrdio“, kaže reporter N1.

Protest Srba u mestu Rudare

Ruadre blokada
N1

U mestu Rudare kod Zvečana jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i celu noć na barikadi u Rudaru, a jutros su im se pridružili sugrađani iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga, a prenosi Srna.

Rudare blokada
N1

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, poprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno

Saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare normalno funkcioniše, javila je reporterka N1. Građani Srbije koji na Kosovo dolaze sa ličnom kartom dobijaju dokument koji zamenjuje ličnu kartu dok borave na Kosovu. Do sada je izdato oko 50 takozvanih ulazno-izlaznih papira.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja, ali i vozači kamiona koji prevoze robu na Kosovo.

Na severu KiM bilbordi „Dobro došli u ZSO“

ZSO, Kosovo ZSO, Kosovo
N1/arhiva
ZSO, Kosovo ZSO, Kosovo
N1/arhiva

Sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije jutros su osvanule sa porukama „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“.

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole „Ovo je ZSO“, simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO.

Vlada u Prištini odložila je sinoć primenu recipročnih mera prema Srbiji na mesec dana. Odluka je doneta nakon sastanka šefova država Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem. SAD su zatražile da se primena odluka odloži za 30 dana. Ovaj korak je pozdravio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na severu Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

N1

Vlada Kosova je planirala da 1. avgusta počne izdavanje tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Danas je trebalo da stupi na snagu i odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje srbija.

Komentari

Vaš komentar