Jedan od policajaca se izvinio zbog uvredljivih pesama na proslavi u Priboju

Vesti 03. jan 202209:20 > 14:24 138 komentara
N1/arhiva

Nakon što je izašao video snimak sa proslave Nove godine u Priboju, na kojem policajci pevaju šovinističke pesme, u kojima veličaju genocid, silovanje i ubijanje Bošnjaka, pozivaju da se u Pazaru desi Vukovar, oglasio se Dragan Zeković, jedan od prisutnih policajaca sa slavlja.

Zeković je na zvaničnoj Fejsbuk stranici uputio izvinjenje svima onima koje je povredila „pesma koja se čula te večeri“.

„Poštovani sugrađani, kao neko ko je odrastao i živi u multietničkoj sredini, ko ima puno prijatelja Bošnjaka, želim da uputim izvinjenje svima koje je povredila pesma koja se čula te večeri i koja je poslala veoma lošu poruku. Posebno mi je žao što se dodatno kreira loša atmosfera, preuveličava i pokušava da napravi mnogo gorim nešto što, ponavljam, nije ni trebalo da se čuje na ovom veselju niti bilo gde drugde. Ovu pesmu nije pevala cela kafana, niti većina ljudi koji su nabrojani, što se može videti na snimku. Za vreme proslave, nije bilo muzike uživo, već je ista puštana sa liste skinute sa interneta, (naglašavam da nije bilo pojedinačnog naručivanja i puštanja muzike, niti je sporna pesma bila nečija pojedinačna želja)“, napisao je policajac.

Dodao je kako mu se najsrećniji dan u životu – rođenje sina, pretvorio u negativan kontekst.

„Navedena vesela atmosfera je bila od početka proslave i nije bila vezana za pojedinačne pesme. Posebno žalim što mi se obeležavanje najsrećnijeg dana u životu – rođenje sina pretvorilo u negativan kontekst usled nenamernog emitovanja sporne pesme. Svima želim puno zdravlja i uspeha u Novoj godini, posebno mojim prijateljima Bošnjacima, sa obećanjem da ću ubuduće na stihove ovakvih pesama reagovati isključivanjem muzike. Svako dobro“, poručio je u svojoj objavi Dragan Zeković.

Podsetimo, pripadnik Policijske uprave Priboj Marko Pantović je, na svom Fejsbuk profilu, objavio video snimak na kojem se, zajedno sa starešinama i kolegama policajcima, veseli uz stihove pesme u kojoj se poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, a spominje se i Vukovar, javio je portal Sandzakpress.

DS traži da policajci koji su pevali uvredljive pesme u Priboju budu suspendovani

Demokratska stranka zatražila je da policajci, koji su na jednoj proslavi u Priboju pevali pesme u kojima se poziva na ponavljanje zločina iz Srebrenice u Novom Pazaru i Sjenici, budu odmah suspendovani.

Predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević ocenio je da postupak policajaca zahteva „hitnu reakciju drzave i osudu čitavog društva“.

„Posebno je tragično što se ova pesma čula u višenacionalnoj opštini kakav je Priboj, koja još uvek pamti zločin u Sjeverinu kada je tragično nastradalo 16 Bošnjaka, građana Srbije“, naveo je Milivojević, a prenela DS.

Upozorio je da je „zahvaljujući promoterima i pokroviteljima politike ratnih zločina iz dvedesetih koji su ponovo uzurpirali vlast, Srbija postala plodno tlo za bujanje najprimitivnijeg ekstremizma i pogubnog šovinizma“.

„Sa strepnjom svedočimo da se naša zemlja ponovo gura u glib ratnohuškačke politike od strane onih koji su promovisali parolu ‘ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana’. Država koju vodi do skoro aktivni promoter ove užasne politike Aleksandar Vučić, u kojoj policijom rukovodi pukovnik Aleksandar Vulin koji Žandarmeriju postrojava ispred murala Ratku Mladiću, očigledno nema ni volje ni sposobnosti da spreči ovakav sraman ispad pripadnika svoje policije“, dodao je funkcioner DS.

YIHR: Pripadnici MUP koji su pevali pesmu o Srebrenici već sutra ne smeju biti policajci

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od tužilaštva i policije da hitno pokrenu postupke protiv pripadnika MUP koji, na snimku objavljenom na društvenim mrežama, pevaju pesme u kojima se veliča zločin u Srebrenici 1995. godine.

Inicijativa je u saopštenju ocenila da pripadnici MUP koji su pevali spornu pesmu „već sutra ne smeju biti policajci“.

„Nacionalističke tenzije koje se podgrevaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osećaj straha, nebezbednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pevaju pesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da vlasti Srbije „moraju da rasvetle do kraja zločine u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima, da privedu pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce tih zlocina, ali i da priznaju i obeštete žrtve i njihove porodice, ukoliko istinski žele da unaprede poverenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka“.

Iz inicijative su dodali da, u slučaju izostanka reakcije MUP, očekuju od premijerke Ane Brnabić da podnese zahtev za razrešenje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.