Završen protest advokata ispred Vrhovnog kasacionog suda

Vesti 24. sep 202113:59 > 16:1450 komentara

Protest advokata završio se oko 15:30 sati ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Nemanjinoj ulici, koja je u međuvremenu odblokirana za saobraćaj. Advokatska komora Srbije izjavila je da ne stoji iza protesta.

Reporterka N1 Ana Novaković izjavila je da je ispred Vrhovnog kasacionog suda bilo okupljeno oko 200 ljudi.

Povezane vesti

Njihovi zahtevi su isti kao i u ponedeljak, da se obustavi odluka VKS kojom banke mogu da naplaćuju troškove obrade kredita, kojoj se oni suprotstavljaju.

Advokati su pozvali u ponedeljak i da AKS obustavi svoj rad dok se ovakva odluka VKS ne poništi.

Reporterka N1 Ksenija Pavkov rekla je da su advokati u Novom Sadu i celoj Vojvodini stupili u štrajk.

Kako su objasili, odluka AKS je obavezujuća za sve advokate bez izuzetka i oni koji joj se suprotstave mogli bi da se suoče sa nekom vrstom sankcija.

To ne znači da sudovi ne rade, mogu da se obavljaju postupci koji ne zahtevaju prisustvo advokata, ali advokati danas neće učestvovati u postupcima pred sudovima i drugim organima.

Ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu u ponedeljak se okupila manja grupa, oko 30 do 40 advokata, to je bilo spontano okupljanje, kako su objasnili, nije bio protest u nekom klasičnom smislu te reči, iza toga nije stajala AKV, okupili su se kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom VKS.

Protest advokata
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Pojedini advokati iz Vojvodine, kako je rekla reporterka N1, planirali su da se pridruže protestu u Beogradu, njihova odluka je izražena saopštenjem koje je objavljeno u utorak. Navode da je tom odlukom stvorena konfuzija, narušena pravna sigurnost, dali su punu podršku AKS u pregovorima s predstavnicima VKS.

Komentari

Vaš komentar