Jeftić: Trovanje pečurkama često, ne moraju ni da budu otrovne, javite se lekaru

pečurke, otrovne pečurke
Shutterstock

Posle slučaja trovanja pečurkama u Beogradu, doktorka Hitne pomoći Danijela Jeftić za N1 kaže da je trovanje pečurkama veoma često u letnjem i jesenjem periodu i da treba da budemo oprezni.

Postoje mogućnosti kobne sličnosti otrovnih i jestivih pečuraka, a nekada se dešava trovanje i u dugim slučajevima – kada su jestive pečurke dugo stajale, kada se pojedu previše, kada su loše skladištene,  podgrevaju se ili su loše sažvakane…

Povezane vesti

Problem je, dodaje ona, i kada se pečurke beru sa kontaminiranih područja – blizu deponija i tamo gde se skladište toksični otpadi.

Jeftić dodaje da pečurke nekada mogu da daju i alergijsku reakciju, ali to nije razlog da se proglase otrovnim.

„Dešava se i da iskusni skupljači pečuraka mogu da nastradaju jer su sličnosti velike. Grubo pravilo je da što izgledaju atraktivnije – što su jače boje, pečurka biva opasnija, a česta su mešanja i sa šampinjonima“, rekla je doktorka u Novom danu.

Toksini koji se nalaze u pečurkama mogu biti lakši, srednji i veoma jaki, a simptomi koji ukazuju na trovanje su obično strahovito oštar bol u stomaku, povraćanja i prolivi, koji nekad mogu biti i krvavi.

Dr Jeftić posebno upozorava da se uvek treba javiti lekaru jer postoji latentni period kod pojedinih pečuraka koji traje do 48 sati, kada pacijentu ne bude ništa, a onda peti ili sedmi dan dođe do fatalnog ishoda.

Simtomi i kao posle uzimanja LSD, halucinacije, teturanje…

Ona kaže i da bi dobro bi bilo da pre jela fotografišemo pečurke, da bi mogli da pokažemo lekaru, ali i da se pečurka može identifikovati i iz povraćanog sadžaja ili telesnih tekućina.

Doktorka podseća i na opasnost od konzumiranja pečurke ludare, posle čega simtomi liče na alkoholisanost, dešavaju se smetnje u govoru i hodu, čovek se tetura…Pečurke mogu da izazovu i haliucinogeni efekat koji podseća na one posle uzimanja LSD-a, postoji i „fleš bek fenomen“ da dođe do ponovnih simptoma kao da je pojedena opet.

Ukazuje i da se stomačne tegobe prvo javljaju, a da posle 48 sati može doći i do otkazivanja, jetre, teške anemije, zastoja disanja i bubrega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare