Jelena Obućina dobila nagradu „Dušan Mitrović“

Vesti 10. dec 202118:28 > 19:52 14 komentara

"Mi danas nemamo šta da slavimo jer se u Srbiji ne poštuju ljudska prava" - poruka je sa događaja koji organizuje Novi optimizam povodom Dana ljudskih prava. Novinarka Newsmax Adria Jelena Obućina dobitnica je ovogodišnje nagrade "Dobar primer Novog optimizma" koju dodeljuje Pokret Novi optimizam. Nagrada ove godine nosi ime Dušana Mitrovića, jednog od osnivača lista "Danas".

Na Dan ljudskih prava ispred platoa Filozofskog fakulteta okupili su se građani, novinari, predstavnici udruženja i pokreta kako bi obeležili Dan ljudskih prava.

Govoreći o ljudskim pravima, Obućina je rekla da se slaže s tim da nemamo šta da slavimo, iako bi rado proslavila nagradu koju je dobila. „Pre je vreme za borbu i da probamo da promenimo nešto u pogledu stanja ne samo ljudskih prava, već sveukupno. S obzirom da je neki optimizam krenuo odavde, kako je (Janko ) Baljak pominjao, i u mračnim devedesetim, možda bi bilo dobro da u ovim ne tako mnogo boljim vremenima da pošaljemo poruku da nam optimizam niko ne sme uzeti i da ga nipošto nećemo dati i da ćemo se boriti ne samo za bolja ljudska prava nego za bolji život, dostojan život i onakav kakav zaslužujemo“, rekla je Obućina.

Na skupu su se okupljeni podsetili bubnjara Dragoljuba Đuričića koji je preminuo prošle godine, a bio je simbol protesta od pre više od 20 godina, poručili su organizatori.

Okupljenim građanima obratio se i Rade Panić ispred medicinskih radnika koji su dobili zahvalnicu za borbu za ljudska prava. „Otkriću vam jednu tajnu. Ja ću sutra u 14 biti u Preljini, a vi gde ćete biti“, rekao je Panić okupljenima.

Pored medicinara zahvalnicu su dobili i aktivisti za zaštitu životne sredine.

Takođe, organizacije i aktivisti dobili su zahvalnice za doprinos i zalaganje da se u Srbiji živi dostojanstveno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare