Jelka Jovanović: Pitanje Rio Tinta bi i na republičkom nivou moglo da ugrozi vlast

Vesti 23. jun 202411:19 15 komentara

Jedinstvo niške opozicije je ključno, oni neće pristati na nove izbore, ali bojim se da se za rezultate ovih neće moći izboriti bez protesta, smatra novinarka Novog magazina, Jelka Jovanović. Ona dodaje da će se vlast sigurno truditi da opstane do 2027. godine i ostvari svoje ekonomske planove sa Ekspo, ali da je Rio Tinto pitanje koje bi i na republičkom nivou moglo da ih ugrozi.

„Očigledno je da je Niš krenuo onim što se zove pravni put. Moram da podsetim da su i 2020. kada je bio bojkot, oni koji su učestvovali na izborima takođe išli pravnim putem. Tu je Šabac, recimo, bio interesantan. Beograđani su u malo više od dve godine tri puta odlazili na biranje. Ali ono što Niš razlikuje, čini mi se, jeste apsolutno post-izborno jedinstvo opozicije, bez obzira na ideološke predznake. To su dva pokreta i dve koalicije koje su apsolutno saglasne u svim potezima. A ono po čemu doktor Milić pravi razliku između 1996. i 2000. i sada jeste izvesna ekonomska stabilnost“, rekla je Jelka Jovanović.

Dr MIlić je za Novi magazin rekao da tih godina ljudi nisu mogli da idu na more, a da će ove godine dobar deo biti na odmoru, podsetila je.

Povezane vesti

„Nova odluka gradske izborne komisije jeste da ponovo odbije prigovore opozicije. Ono što Nišlijama može dati nadu je to što je Viši sud našao nepravilnosti, a sada će doneti konačnu odluku. Doktor Milić kaže da su ključna dva izborna mesta u Medijani, koja je inače i na ponovljenim izborima, opozicija je dobila još jedan mandat i interesantno je da su oni pozvali sve svoje pristalice da glasaju za listu NADA koja je bilo potrebno najmanje glasova da osvoji još jedan mandat. Ključno je to niško jedinstvo. Oni se nisu napadali ni u predizbornom periodu, a u postizbornom je očigledno postignuta apsolutna saglasnost“, rekla je.

Međutim, nije sigurna da će moći da se izbore bez protesta.

„Ako bude ponovljenih izbora, opozicija je, bar zasada, jedinstvena u tome da niko neće izaći na taj cirkus, kako to dr Milić kaže. Sva naša iskustva sa bojkotom su loša, ali da bi se uopšte došlo do novih izbora, mora da prođe nekoliko meseci. Doktor Milić je objasnio zbog čega je rekao ne protesti, zato što su imali dojavu da će žandarmerija iz Beograda doći u Niš da smiruje proteste. Kako kaže, niški žandarmi neće da biju Nišlije, nikad nisu i nikad neće, tako da je to jedan od razloga koji je prelomio i ostatak opozicije da ne pozove na proteste odmah, nego da probaju da idu rpravnim pute. Nadam da će ipak pobediti izborni rezultat i borba za njega“, rekla je Jovanović.

Što se Beograda tiče, kaže da je podela koja je nastala u „Srbija protiv nasilja“ dovela do nepoverenja građana, koji su onda svoje poverenje podarili grupama građana.

„Savo Manojlović je još jednom jutros objasnio – oni su prihvatili svoje mandate i učestvovaće u radu Skupštine ne na sednicama, pretpostavljam samo kad budu neka pitanja za koja budu smatrali da je bitno da sa govornice  to kažu. Odrekli su se svojih odborničkih nadoknada u humanitarne svrhe, tako da oni institucionalno ostaju u gradskoj skupštini“, podsetila je.

Danas piše o tri koloseka borbe opozicije u Beogradu – oni koji nisu učestvovali na izborima, oni koji jesu i ostaju u institucujama, kao i Kreni-promeni koji je između njih.

Jovanović smatra da ta tri kraka moraju zajedno ponovo da nastupaju prema vlasti i brane glasove i interese građana.

„Mislim da će pre ili kasnije, a što pre to bolje, morati da zajednički nastupe i da vide šta dalje i kako. Znam da se mnogi nadaju da će u Beogradu ponovo doći do izbora, međutim vlast je obezbedila sebi dovoljnu većinu da neće biti klimava iako, naravno, ima mnogo manju podršku nego što je imala na prethodnim izborima. Sasvim je sigurno da će biti mnogo odluka koja neće odgovarati većini građana, poput Dorćol marine. Biiće sigurno mnogo razloga za proteste građana, posebno po različitim lokalnim sredinama duž Srbije“, rekla je.

Smatra da će vlast sigurno opstati do 2027. godine, jer moraju da odrade Ekspo.

Povezane vesti

„Moraju da završe sve te silne milijarde evra i neki novi izborni proces njima ne odgovara. Većina koju imaju jeste tanka, ali ne toliko da bi bila upitna“, objasnila je.

Upitana kako Rio Tinto može da utiče na vlast na nivou cele države, Jovanović kaže da samo dve teme mogu da objedine građane.

„Jedna je naravno Kosovo, a druga je rudarenje litijuma i Rio Tinto. Način na koji je aktuelna vlast, posle više od dve godine, vraćala Rio Tinto na velika vrata je zaista iritirajući. Naravno, pitanje je, posebno o ovim letnjim mesecima, hoće li biti kritične mase koja će izaći na ulice. Tad je pokret Kreni-promeni i učinio najviše i na sopstvenoj promociji, a i na privremenoj zabrani rudarenja. To može da ugrozi čak i republičku vlast gde je većina neupitna. Evo, recimo, gospođa Brnabić je juče rekla da ona nema nikakve veze sa eventualnim referendumom, što je naravno apsolutno netačno, ne znam da li ona čita Ustav i zakone“, podsetila je Jovanović.

Dolazi do referenduma na dva načina, objasnila je.

„Jedan je ako većina u Skupštini, 126 poslanika, izglasa da bude referenduma, a druga mogućnost jeste potpis 100.000 građana. E sada, kvaka je što referendum ovog tipa može biti obavezujući ili neobavezujući. Ali ukoliko bi došlo do referenduma, to bi moglo da ugrozi i republičku vlast, ne samo u Beogradu. Onda bi to verovatno bilo posledično“, zaključila je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare